Nyheter

Presenterar helt ny stadsdel i Solna

Kontorshuset rymmer cirka 23 000 kvadratmeter och uppförs intill den nya tunnelbanestationen i Hagalund.

BSK Arkitekter och Veidekke skapar en ny stadsdel i Södra Hagalund. Förslaget omfattar ett kontorshus på cirka 23 000 kvadratmeter och tre bostadskvarter vid den nya tunnelbanestationen.

Nu presenteras utformningen av en ny stadsdel i Solna med cirka 23 000 kvadratmeter kontor och drygt 600 bostäder. Förslaget Gränssprängande är framtaget av BSK Arkitekter tillsammans med Veidekke.

– Vårt förslag ger ett nytt, grönskande stadsrum med innovativt utformade byggnader som gör det möjligt att dela resurser och kunskap. Det här ska bli en miljö som verkligen inspirerar till möten och samarbete. Vi ser fram emot att tillsammans med Veidekke och Solna stad ta arbetet vidare i ett kompetent, engagerat team, säger Lise-Lott Söderlund, chefsarkitekt på BSK Arkitekter i ett pressmeddelande.

Arbetet med detaljplanen inleds omgående och omfattar kontorshus samt tre hela bostadskvarter med butiker i gatuplan uppförda i direkt anslutning till den nya tunnelbanestationen Hagalund som förbinder T-Centralen med Arenastaden och Barkarby. För Veidekke betyder projektet att det nuvarande Stockholmskontoret flyttar från Solna Business Park till Solnavägen.

– Vi valde BSK Arkitekter för deras gedigna kunskap och långa erfarenhet av att skapa levande, hållbara städer, vilket är en viktig framgångsfaktor i det här projektet. Stark arkitektur är en nyckel i utvecklandet av hälsosamma arbetsplatser och ett modernt boende för kommande generationer, säger Kristian Ericsson, chef för strategisk affärsutveckling på Veidekke.

Kontorshuset kommer att följa klassicficeringskraven enligt WELL-certifiering, en ny certifiering för hälsa och välbefinnande i arbetslivet. Miljöcertifieringar som BREEAM Excellent eller Miljöbyggnad Guld ska ligga till grund för byggnadens utformning. Kontorshuset beräknas vara stå färdigt 2022 och den första etappen bostäder ska vara inflyttningsklara 2024, då även tunnelbanan invigs.


Jenny Marcuson Fors