Nyheter

Pressad flis blir byggreglar

Företaget Newbeam förvandlar aspflis till profiler som kan ersätta både trä- och stålreglar. Nu är den första pilotlinan igång i fabriken i Söderhamn, skriver Ny Teknik.

Åsa Ahlander, Nicklas Larsson och Alexander Nyberg står på rad framför pressen och öser upp flis, näve efter näve av ljusa, tunna träflagor, i en decimeterhög träram. En fliskaka som ska komprimeras till en hård, kompakt profil med hög hållfasthet. Samma material används i dag som plana byggskivor, så kallade osb-skivor, oriented strand board.

Presslinjen finns i en av de gamla hangarerna i Flygplatsstaden, det tidigare flottiljområdet i utkanten av Söderhamn. Vid maxproduktion i treskift klarar anläggningen göra 1 000 reglar i veckan, men nu går den på sparlåga.

— Vi köper flis från en osb-tillverkare i Riga, men just nu har den fabriken produktionsuppehåll så därför får vi inga leveranser. Så i stället experimenterar vi med olika materialblandningar, presscykler och temperaturer, säger Nicklas Larsson som är företagets vd, till Ny Teknik.

Det tränger ut en ångpuff när de heta pressbackarna går ihop och klämmer till flisen. Kontrollpanelen visar att temperaturen ligger runt 170 grader. Det tar ett par minuter, så släpper presstrycket och den nybakade regeln är klar att tas ut. Ytan känns hård och kompakt och är fullt av bruna prickar från fenolhartslimmet som används som bindemedel. Regeln har U-profil och är tänkt att ingå i ett helt byggsystem, med balkar och reglar som passar i varandra.

— Det ligger väl i framtiden, hittills fokuserar vi på väggreglar, säger Alexander Nyberg, som utvecklat byggsystemet och är medgrundare till Newbeam tillsammans med sin far, Ulf Nyberg.

Pilotlinjen har kapacitet att göra cirka tio 2,60 meter långa reglar per timme, eller cirka tusen i veckan vid treskift. Newbeam har redan sålt reglar för utvärdering och provbyggen till flera tillverkare. Om efterfrågan tar fart finns plats för att mångfaldiga produktionen med fler och längre presslinjer i fabriken. Det betyder också att företaget måste bygga upp en egen flisningsanläggning.

Erik Mellgren / Ny Teknik

Läs fler tekniknyheter på www.nyteknik.se