Nyheter

Prisade solceller i Lund

Akademiska Hus har prisats för sin solcellsanläggning på Ekologihuset i Lund.

Med sina 767 kvadratmeter solceller är anläggningen en av Nordens största. Nu har företrädarna för det nationella utvecklingsprogrammet SolEl valt att tilldela Akademiska Hus priset Årets solcellsanläggning.

— Projektet har kunnat genomföras tack vare det statliga investeringsstödet för solceller, men en förutsättning har också varit den långsiktighet hos vårt företag som gör att vi kan testa den här tekniken, säger Helen Möller, miljösamordnare på Akademiska Hus, i ett pressmeddelande.

Solcellsanläggningen är placerad på Ekologihuset vid Lunds universitet. Den vann priset i konkurrens med ett 20-tal andra anläggningar runt om i Sverige.

Juryn pekar bland annat på att segraren är väl genomtänkt och att solcellerna dessutom används i flera syften, som solavskärmning för att minska kylbehovet, på yttertaket för att maximera elproduktionen och på fasaden för att exponera tekniken.

SolEl-programmet samfinansieras av Energimyndigheten och näringslivet. Priset delades ut under Energitinget i Stockholm på onsdagen.

Akademiska Hus prisbelönta solcellsanläggning på Ekologihuset i Lund. Foto: Akademiska Hus