Nyheter

Prisade studenter besökte New York

Bildtext: Ulrik Montnemery, Erik Widell och Shaghayegh Tavakoli vid WTC i New York. Foto: Susanne Bengtsson.

Kvarteret skolan och Eco Stairways.

Så heter de vinnande bidragen i Skanska Sustainable City Challenge 2015, som tog studenterna Erik Widell, Ulrik Montnemery och Shaghayegh Tavakoli ända till New York.

Innan sommaren presenterades vinnarna i Skanska Sustainable City Challenge 2015, där uppgiften var att komma med förslag på hur man kan bygga och utveckla ett hållbart samhälle i framtiden.

Erik Widell och Ulrik Montnemery som studerar arkitektur och teknik på Chalmers vann med ett förslag som går ut på att en skola kan integreras i ett bostadshus bottenplan. Gården fungerar dagtid  som en skolgård och på kvällen som en vanlig bostadsgård.

Shaghayegh Tavakoli, som läser samhällsplanering på Kungliga Tekniska Högskolan, vann med bidraget Eco Stairway, en trappformad byggnad som bland annat ger möjlighet till en effektiv användning av taken i form av gröna terrasser.

Priset i tävlingen var bland annat en resa till New York. Nu har de tre studenterna återvänt från USA.

Besökte ni några spännande projekt i NY?

– Jag gillade verkligen Oculus. Jag tyckte att designen av hela projektet var fantastiskt och det liknande ingenting som jag har sett tidigare, säger Shaghayegh Tavakoli.

– High Line park tycker jag är ett bra exempel på ett hållbart projekt där man återanvänt något gammalt. En före detta järnväg har byggts om till en vacker park, säger Erik Widell.

Vad tar ni mer er för intryck från er resa?

– Tidigare hade jag tänkt gå direkt till en projekteringsroll, men efter byggarbetsplats på besök på World Trade center och K-bridge inser jag att det är väldigt lärorikt och spännande att jobba ute i produktionen, säger Ulrik Montnemery.

– Jag tycker att det var spännande att se hur teknik och material har förändrats genom åren. Jag blev förvånad över hur smala de nya bropelarna på K-bridge var jämfört med de ursprungliga från 1939, säger Erik. Widell.

Alla är överens om att de fick lära sig mycket om New York.

– New York känns som en bra planerad stad. På kartan ser den ganska fyrkantig ut, men den är både spännande och innehåller stora variationer, säger vinnarna efter sitt besök i the big apple.