Nyheter

Priserna på bostäder stiger

Den senaste månaden ökade priserna på både bostadsrätter och villor med +2%. Prisutvecklingen på årsbasis har ökat jämfört med förra månaden och är nu +4% på bostadsrätter och +8% för villor visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Den senaste månaden ökade priserna på bostadsrätter i både Stor-Stockholm och Stor-Göteborg med +2% medan de i Stor-Malmö ökade med +3%. Prisökningarna i innerstäderna var +1% i Stockholm, +2% i Göteborg och +3% i centrala Malmö. 

För villor ökade priserna i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg med +2% i augusti medan de var oförändrade i Stor-Malmö. 
– Årstakterna för villor ligger mellan +7% och +8% vilket är genomgående högre nivåer än bostadsrätternas årstakter, konstaterar Per-Arne Sandegren, analyschef Svensk Mäklarstatistik.

Antalet sålda bostäder under augusti ligger på samma nivåer som året innan. 

– Tittar vi på antalet sålda under årets första 8 månader så har det sålts 36.900 villor vilket är 2% fler jämfört med förra året. Antalet sålda bostadsrätter samma period är 76.300 vilket är 5% fler än 2019. Antalet sålda fritidshus har ökat mest, hittills i år har det sålts 4.700 vilket är 13% fler än förra året, säger Per-Arne Sandegren.

– Efter ett halvår med Corona kan vi konstatera att bostadsmarknaden inte påverkats negativt. Nu har vi levt med Corona i ett halvår och vi kan konstatera priserna har stigit och antal affärer har legat på en hög nivå. Hemmet har blivit ännu mer centralt i våra liv och Sveriges hantering av pandemin har gjort det möjligt för säljare och köpare att fortsätta göra bostadsaffärer, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, som kommenterar statistiken.

För fritidshus har priset stigit med 9% de senaste tolv månaderna.