Nyheter

Prispressat Kombohus öppnar dörrar

Intresset var stort när det första av Sabos Kombohus i förra veckan invigdes av bostadsminister Stefan Attefall i Iggesund. Över 200 personer, de flesta representanter för bostadsföretag från Trelleborg i söder till Lyckesele i norr tog möjligheten att få en rundvandring i huset.

Nyproduktion av bostäder är en tuff historia, och allra då helst hyresrätter.  Detta trots bostadsbrist i mer än hälften av landets kommuner.  Bransch- och intresseorganisationen Sabo,  Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, har därför för medlemmarnas räkning genomfört prispressande ramupphandlingar i tävlingsform. Sabo Kombohus kan beskrivas som flerfamiljshus till ett fast pris och gör det möjligt även för mindre bostadsföretag att våga satsa på att bygga nytt.

Det var också en märkbart stolt vd för Hudiksvallsbostäder som hälsade välkommen vid invigningen.

– Jag är både stolt och glad, detta är något fantastiskt, menade Nils-Erik Blomdahl, vd för Hudiksvallsbostäder.
– Vi har inte byggt nytt här på 20 år. Därför är det väldigt roligt att vi nu får förnya beståndet.

Kombohuset i Iggesund, utanför Hudiksvall, är från den första ramupphandlingen som Sabo genomförde. En ny upphandling "Kombohus Plus" avslutades strax före jul. Denna har dock överklagats av Peab, vilket gör att Sabo inte kan teckna ramavtal förrän den juridiska processen är slutförd. 

Iggesundshusen  är byggda för en äldre målgrupp på 70+. Åldersgränsen är ett krav för att få stöd för trygghetsboende.  

– Tanken var att nyttja befintlig infrastruktur, servicehus mm som finns i direkt anslutning, något som gör det möjligt även för oss mindre bostadsbolag att bygga den här typen av boende, sade Nils-Erik Blomdahl.
Länsstyrelsen, har dock sagt nej med hänvisning till för långa avstånd till servicehus, sophus mm.  Man avser nu därför att upplåta en befintlig lägenhet som gemensamhetsutrymme.

Tack vare en aptitlig prissättning är nästan alla lägenheter bokade och kalkylen går ihop även utan bidraget.

– Men skulle vi få det ser kalkylen givetvis ännu mycket bättre ut, sade Nils-Erik Blomdahl.

Huset är byggt av JSB, John Svensson Byggnadsfirma AB, i Asarum  som vann den första ramupphandlingen med sitt koncept Trygga Boendet. Pether Fredholm, vd för JSB avskräcktes inte av de krav de ställdes inför.

– Vi såg det som en enorm möjlighet att delta i tävlingen, att kunna få hela Sverige som arbetsfält.
 Trygga Boendet fokuserar på kvalitet till lägre kostnad.

– Konceptet bygger på standardisering och prefabricering, det är det som håller priset nere. Att det första projektet startade  i just  Iggesund som är "skitlångt" från Asarum, blev ett bra test på logistik med mera.

Sabos vd, Kurt Eliasson, menade att upphandlingen är bra för den i Sabos tycke svaga konkurrensen på byggmarknaden.

– Det är bra att vi går igenom regler och lagar, och hur vi kan förenkla processer, men vi behöver även göra något åt byggkostnaderna.

Kurt Eliasson hade även funderat lite över hur svenska bostadsministrar tenderar att lämna avtryck efter sig i byggbranschen. Som exempel nämnde han Friggeboden,  Danellska gropen och Odellplattan och föreslog att Kombohuset nu skulle benämnas som Attefallska huset!

Bostadsminister Stefan Attefall  förklarade därefter det första Kombohuset invigt genom att symboliskt öppna en dörr.

– Detta är antagligen en större dag än vad vi tror. De här husen på Centralgatan i Iggesund kan komma att betyda mycket, inte bara för Iggesund, utan för svensk bostadspolitik framöver . 

Bostadsministern menade att man med Kombohuset visar att det går att bygga nytt till en bra prisbild med standardiserade och industriella metoder.

– Det sätter press och tvingar fram ett nytänkande. Jag vill gärna få det här huset uppkallat efter mig!

Sabos Kombohus

Det unika med konceptet är att den samlade efterfrågan från Sabos medlemsföretag innebär att man kan erbjuda byggbolagen en stor volym byggprojekt.  Genom att byggbolagen upprepar produktionen av samma hus flera gånger kan de få en betydligt kostnadseffektivare produktion utan att kvaliteten försämras.

För cirka tre år sedan gick Sabo ut med en fråga till medlemsföretagen om vad de skulle bygga om det gick att bygga till rätt pris. Svaret blev mindre hus. Entreprenadbranschen bjöds därefter in till en tävling där uppdraget var att ta fram ett hus i två plan med 6-8 lägenheter, hiss, och låg energiprestanda. Huset skulle kunna byggas var som helst i landet till ett fast pris på 12 000 kronor per kvadratmeter exklusive markarbeten och mervärdesskatt.

Ramavtal tecknades med det vinnande förslaget  (JSB) samt med tvåan (Boklok Housing AB) och trean (Lindbäcks Bygg AB).

Kombohus Plus

Efter framgångarna med Kombohus bjöds byggbranschen in till en ny upphandling. Denna gång har uppdraget varit att kunna leverera ett nyckelfärdigt punkthus i 5-8 våningar med 4-5 lägenheter per våningsplan. Lägenheterna ska ha balkong eller uteplats och byggnaden en låg energiåtgång. Högst fasta pris per kvadratmeter boarea är 13 000 kronor exklusive moms och grund- och markarbeten. Den totala produktionskostnaden beräknas hamna på 20-22 000 kronor per kvadratmeter boarea beroende på markpris och markförhållanden. Ramavtalet gäller fyra år från tecknande.

De tre förslag som valdes ut för kommande ramavtal lämnades av NCC, H+ och Skanska. Peab som fick ett hedersomnämnande har dock ansökt om överprövning, vilket innebär att Sabo inte kan teckna ramavtal förrän den juridiska processen är avslutad.

Kombohuset i Iggesund i siffror

Slutlig byggkostnad cirka 21.000 kr/ m²
Hyresnivå 1.250 kr/m²
Hyra 2 rok (61 m²), 6.500 kr
Hyra 3 rok (72 m²), 7.500 kr