Nyheter

Prognos med ljusa utsikter

Onsdagens konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier sänkte byggföretagen på börsen och gav svarta rubriker. Det var inte den reaktion mannen bakom prognosen hade väntat sig.

Aktuellt hade ett långt inslag om byggkrisen, där 20 000 jobb kan försvinna. ”Bolagen har lagt ned hammaren” är rubriken i Svenska Dagbladet. ”Byggandet på is”, skriver Svenska Dagbladet.

Bygginvesteringarna väntas sjunka med fem procent under 2009. Framför allt är det bostadsbyggandet som faller. Ett genomsnittsår, utslaget över de senaste fyra åren, byggs 30 000 bostäder — i år bara 15 000.

— Visst räknar vi med att det närmsta året kommer att bli tufft men det är inte stopp utan påbörjas en del projekt ändå, säger Fredrik Isaksson, chefsekonom på BI.

I förra prognosen skissade Fredrik Isaksson på ett positivt och ett negativt scenario. 15 000 eller 10 000 nybyggda bostäder 2009. Och med rekordlåga räntor tror han nu på den mer positiva utgången.

Är du förvånad över de negativa rubrikerna i dagens tidningar?
— Ja, det är jag. Vi räknar ju ändå med en vändning redan 2010 (tre procents tillväxt). Så jag kunde lika gärna fått fler frågor om varför vi tror på en så snar vändning.