Nyheter

Projektledare för Hallandsåsen prisad

Svenska Projektakademien har dela ut priset till Årets Projektledare 2015 på konferensen Projektnäring. Vinnaren är Trafikverkets Per Rydberg, projektchef för Projekt Hallandsås.

Historien om tunnelprojektet genom Hallandsåsen känner de flesta svenskar till. Mardrömsprojektet startade 1992 och kantades av tekniska svårigheter, miljöskandaler, stora förseningar och kraftiga kostnadsöverdrag. Ett helt nytt projekt startades upp 2005 för att färdigställa tunneln.

Från 2008 kom Per Rydberg in som projektchef och ledde projektet igenom den kritiska delen med tunnelbyggena. Han bidrog med sin strukturerade ledarstil starkt till att Hallandsåsen nu öppnar för tågtrafik 13 december i år.

Juryn konstaterar att Per Rydberg drivit Projekt Hallandsås i mål inom utlovad budget och tidsram efter sex mycket intensiva år. Naturen har dessutom återhämtat sig som Trafikverket utlovade.

För att lyckas med det här komplexa projektet har Per aktivt samverkat med entreprenörer och leverantörer. Han har utvecklat Trafikverkets organisation och medarbetare genom målstyrning och effektiv delegering. Han har också infört ett nytt sätt att följa upp som kort gick ut på att han har lät projektets olika parter utvärdera varandra under hela projektets gång för att kontinuerligt förbättra samarbetet.

– Pers ledarskap kännetecknas av samverkansinriktad utveckling baserad på kompetens och erfarenhet. Projektorganisationen har under Pers ledning flyttat fokus från miljöskador och bortkastade skattepengar till samhällsnytta och miljövinster, säger PerErik Eriksson på Svenska ProjektAkademien, i ett pressmeddelande.