Nyheter

Projektledaren frikändes i Hovrätten

Advokat Mattias Novak. Foto: Privat

Misstänkt för bedrägeri.
Avskedad från jobbet.
Dömd till fängelse i tingsrätten.
Frikänd i hovrätten.
– Mardrömmen är över, säger den före detta tjänstemannen på trafikkontoret.

Nästa tre års mardröm är nu över för den före detta projektledaren på Stockholm stads trafikkontor.
I samband med att misstankarna om bedrägeri i Söderledsprojektet uppdagades sommaren 2012 frihetsberövades den tjänsteman som fungerat som projektledare på trafikkontoret. I samma veva avskedades han från sin tjänst och åtalades sedan för grovt bedrägeri.

I tingsrätten dömdes mannen till fängelse i två och ett halvt år, men han överklagade och i hovrätten frikändes han.
– Han är enormt lättad och glad över att hovrätten förstått honom. Domen är väldigt välskriven, säger Mattias Novak, advokat till den nu friade tjänstemannen.

Hur hamnade din klient i den här situationen?
– Åklagaren borde aldrig ha väckt åtal mot honom. Det fanns inget att gå på. Min klient har hela tiden haft inställningen att han gjort allting rätt, men han har råkat illa ut och gjorts till syndabock. Hans chefer har varit fullt medvetna om vad som har skett. Rent teoretiskt skulle han kunna begära skadestånd, men vi har inte tagit ställning till detta ännu.

Hur har han mått under de här nästan tre åren som rättsprocessen pågått?
– Det har varit en enorm press. Han har varit frihetsberövad, fått sparken och levt med hot om fängelsestraff. Han har inte jobbat en timme. Det blir som att sitta i karantän. Kontakter, både privata och affärsmässiga, har dragit sig undan. Hade han dömts till fängelse så hade man ryckt undan mattan för honom totalt. Då hade det vara svårt att komma tillbaka. Nu är han glad att han blivit friad. Han hoppas kunna få tillbaka sitt liv, satsa på framtiden och hitta en ny arbetsplats.

Lars Jolerus, som är avdelningschef på trafikkontoret, tycker inte att det var fel beslut att säga upp tjänstemannen.
-Beslut o m att avskeda projektledaren fattades innan åtalet och var inte kopplat till någon brottsmisstanke.

Han håller heller inte med om att tjänstemannen ”offrats”.
-Trafikkontoret har gjort allt material tillgängligt för att möjliggöra förundersökningen och kompletteringar av densamma.

Genom domen slipper de tilltalade att betala skadestånd till Stockholms kommun.
Vad anser du om beslutet?
– Överklagningstiden till högsta domstolen går ut först den 27 maj. Trafikkontoret vill analysera domen ordentligt för att ta ställning till om den bör överklagas.