Nyheter

Protester mot åtal av skyddsombud

Åtalet mot ett skyddsombud hos Peab som själv blev skadad i en arbetsplatsolycka har väckt stor uppståndelse. En protestlista mot åtalet har hittills samlat över 400 namn.

I augusti 2005 schaktade anställda hos Peab Sverige AB en rörgrav vid Tegs kyrka i Umeå. Skyddsombudet stod nere i graven när plötsligt ett sandskikt rasade ner på honom så att han fastnade med benen och skadades.

Enligt Arbetsmiljöverkets utredning var den direkta olycksorsaken att släntlutningen var för brant. I efterspelet till olyckan åtalades Peabs platschef samt skyddsombudet för arbetsmiljöbrott. Det sistnämnda har väckt stor uppståndelse och högljudda protester. Från fackligt håll har röster höjts för att åtalet kan avskräcka människor från att ta på sig uppdrag som skyddsombud.

— Hur ska någon orka ta på sig ett uppdrag att skydda sina arbetskamrater om det samtidigt innebär att man riskerar att åtalas? Åtalet är ett slag mot hela fackets idé, att man ska kunna företräda varandra, säger LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin till Dagens Arbete, som startat protestlistan mot åtalet.

Experter på juridik har uttryckt förvåning över åtalet och menar att det inte finns stöd i lagen för att ett skyddsombud skulle ha juridiskt ansvar för arbetsmiljön.

Båda de åtalade förnekar brott.

Tidningen Arbetarskydd har skrivit en rad artiklar om fallet, läs mer på Arbetarskydds hemsida