Nyheter

Protester stoppar <br></br> danskt CO2-lager

Vattenfalls planerade koldioxidlager utanför danska Aalborg läggs i malpåse. Protester från lokalbefolkningen är orsaken, skriver Ny Teknik. <br></br> — Vi känner oss inte trygga med att bo ovanpå Europas största koldioxidsophög, säger en av d

På ett femtiotal platser runt om i Europa pågår förberedelser för att lagra koldioxid. Det är en teknik som både Europa och USA satsar enorma pengar på. Vattenfalls generaldirektör Lars G Josefsson anser att koldioxidfri el är lösningen på klimatproblemet. Vattenfall satsar därför både på teknik för koldioxidlagring och för koldioxidavskiljning och siktar på att det ska finnas ett färdigt koncept på marknaden 2020.

Men hittills är det ingen som vet om tekniken fungerar. Tidigare har exempelvis Greenpeace protesterat kraftigt mot Vattenfalls planer och anser att det enbart är ett sätt att tvätta bort sin smutsiga kolstämpel med en teknik som är miljöfarlig. Nu går 25 danska lantbrukare som bor i närheten av den plats där det underjordiska koldioxidlagret planerats ut i gemensam aktion.

— Alla vi 25 lantbrukare i gruppen är helt eniga om att det här ska vi stoppa, säger en av dem, Asger Möller Madsen till Danmarks Radio.

De markundersökningar som Vattenfall har påbörjat stoppas nu. Företaget tror att med mer information till lokalbefolkningen kan det finnas möjligheter att fortsätta enligt planerna.

Marie Feuk / Ny Teknik

Läs fler nyheter på www.nyteknik.se