Nyheter

Prov på samlad kompetens

Sweco har verkligen fått visa sin samlade kompetens under ombyggnaden av sitt eget kontorshus i Marieberg. De har själva haft rollen som allt från arkitekt till energikonsult och resultatet blev över förväntan. Projektet blev nämligen utsett till Årets Miljöbyggnad 2012, kategori ombyggnad.

Sweco ville samla sina tre Stockholmskontor på ett ställe i mer yteffektiva och miljövänliga lokaler. Efter en noggrann genomgång av krav och förutsättningar togs beslutet att bygga om det gamla Swecohuset i Marieberg.

– Det var ett förslag som låg längst ner på listan, men AMF kunde möta våra krav och det var förstås också lockande att få visa vad vi själva kunde åstadkomma, säger Daan Cedergren, regionchef för Sweco Architects i Stockholm.

Sweco, som sysslar med tjänster inom arkitektur, byggkonstruktion, installation, projektledning och energisystem, skulle själva få uppdraget att bygga om och effektivisera byggnaden på 27 000 kvadratmeter.

Projektet tilldelades priset Årets Miljöbyggnad 2012, kategori ombyggnad.

– Vi har fått det vi var ute efter. Hållbarheten var en central fråga. Där hade vi tydliga idéer om miljövänliga transporter, resurseffektiv användning av vatten/avfall, låg energianvändning, ett synligt hållbarhetsbegrepp och högsta möjliga miljöklass, säger Daan Cedergren.

Tidigare bestod våningsplanen i fastigheten av cellkontor och långa korridorer. Nu ville man skapa rörelse som underlättade mötet mellan medarbetare och bidrog till kreativitet.

– Vi ville ha en gemensam mötesplats och detta kunde vi skapa i låghusdelen med en stor gemensam lounge-, fika- och biblioteksmiljö. En trappa, som leder upp till vardagsrummet, synliggör mötet direkt i entrén, berättar Daan Cedergren.

Hela huset har renoverats och byggts om till öppen kontorslösning. Fasaden fick inte ändras, men alla fönsterglas byttes till högpresterande glas.

Tidigare hade Swecohuset en energianvändning på 179 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Daan Cedergren tror att Sweco kommer att landa på 57 kilowattimmar eller lägre, vilket ger en minskad energianvändning på mer än 60 procent.

Installationssystemet är helt utbytt och man utvinner värme från 26 borrhål kombinerat med värmepump. Ventilationens överskottsvärme återvinns också till drygt 90 procent.

– Både AMF och Sweco har haft höga miljöambitioner i projektet, vilket har varit nödvändigt för resultatet. Detta visar att det går att skapa hållbarhet i en befintlig fastighet, säger Daan Cedergren.

Han vill dock inte avslöja slutnotan för investeringen, men säger att AMF ursprungliga budget låg på 300 miljoner. Sweco har fått en hyreshöjning på 17 procent per kvadratmeter och landar på samma kostnad per arbetsplats som före sammanslagningen av kontoren.

Jenny Marcuson

Om Swecohuset

Beställare: Amf Fastigheter.
Ursprungsarkitekt: Anders Tengbom.
Arkitekt: Sweco Arcitects.
Konstruktör: Sweco Structures.
Projektledning: Forsen Projekt.
El, Vvs, Brand, Belysning, Säkerhet: Sweco Systems.
Projektledning: Sweco Management.
Arkitekt: Sweco Architects
Inredning: Sweco Architects
Upphandling Inredning: Sweco Architects
It: Sweco It