Nyheter

Provbodde prototyp

Foto: Susanne Bengtsson.

På måndagen invigdes Hjältevadshus Bostadsprototyp 1.0, som står uppställd i Visby hamn under Almedalsveckan.

– Jag har sovit väldigt gott, säger Per-Olof Sjöö, ordförande i GS-facket, som var först ut att provbo de 48 kvadratmetrarna.

Smart Housing Smålands bostadsprototyp visas i Visby hamn under parollen Bygg Mera Nu.  Smart Housing Småland är en internationellt ledande innovationsmiljö som skapar smart boende och hållbar byggd miljö med bas i glas och trä.

Bostadsprototypen, som är ung och urban i sin utformning, är resultatet av en serie workshopar där hustillverkare, forskare och arkitekter deltagit. Med en boyta på under femtio kvadrat får ändå två separata hushåll plats. Prototypen ryms på en enda vanlig lastbil och kan användas till bostadshus sex våningar höga.

–Det behövs fler lägenheter och mer konkurrens i byggsektorn. Genom att bygga industriellt kan vi öka både konkurrensen och produktiviteten. Trä är lätt och därför väl lämpat för industriellt byggande. Samtidigt är det ett förnyelsebart material som binder koldioxid och som vi är duktiga på i Småland, säger Per-Erik Eriksson på SP Trä leder Smart Housing Småland.

I samband med invigningen flyttade Per-Olof Sjöö, ordförande i facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, in i prototypen.

Varför gjorde du det här?

– Jag tyckte att det var ett spännande initiativ. Det är viktigt att lyfta frågan om hur vi ska öka bostadsbyggandet. Det industriella byggandet och ökad konkurrens är viktiga delar. Det behövs fler aktörer inom byggsektorn.

Hur var det att sova i Visby hamn?

– Jag har sovit väldigt gott. Jag hade 20 meter till havet och en fantastisk utsikt.

På morgonen väcktes Per Olof Sjöö av LOs vice ordförande Ingela Edlund och frukosten kombinerades med en debatt om bostadsbyggande.