Byggprojekt

Råa ytor där kunden får slutföra

Avskalade ytskikt ger kunden valfrihet - och en lägre prisbild. Foto: Susanne Bengtsson

Kunden köper ytan och utformar sina kvadratmetrar fritt. Nu pågår inflyttning i Raw Propertys första projekt, Raw Rosendal i Uppsala.
– Vår affärsidé är att skala av ytskikten och lämna besluten till slutkunden, säger vd Oliver Thornton.

När man kliver in i en av lägenheterna i Raw Rosendal så känns den halvfärdig. Betonggolv, betongväggar, plywoodskivor och synliga installationer ger känslan av ett pågående bostadsbygge. Men faktum är att lägenheten är precis så klar som den ska vara när den överlämnas till slutkund.

När man köper en bostad av Raw Property får man en färdig och besiktigad enrummare med badrum och ett enkelt kök, men utan rumsindelning och ytskikt. 

– Vår affärsidé går ut på att hålla konkurrenskraftiga priser genom att välja bort det som inte är nödvändigt. Samtidigt prutar vi inte på kvaliteten, säger Oliver Thornton, vd för Raw Property.

Han är grundare till bolaget, som är ett dotterbolag till Besqab. Referensprojektet finns i Finland.– 2012 besökte vi Tila Housing i Helsingfors och fick idén till det här konceptet. Nu är vi precis klara med det första projekt i Sverige, säger han stolt.

Det har tagit många år att sälja in idén med ”råa” lägenheter.Det är en utmaning att sälja in något som inte finns och det är svårt att få alla led att förstå idén, från kommuner och finansiärer till entreprenörer och slutkunder.

Bostadsrättsförening Raw Rosendal består av 50 lägenheter om 30-170 kvadratmeter. 90 procent av lägenheterna är sålda.Badrummen är helt iordningställda. Vatten, avlopp, värme, el och ventilation är installerat och placeringen är bestämd och anpassad för att fungera med samordnade schakt i huset.

Den väl tilltagna takhöjden gör det möjligt att bygga en loftvåning. Foto: Susanne Bengtsson

Även i köken är anslutningar gjorda och skåpstommar fastskruvade. Däremot är det upp till kunden att komplettera med skåpsluckor.

Oliver Thornton uppskattar att kvadratmeterpriset hamnar cirka 10-15 procent lägre än marknadspriset.

Den lägenhet vi först besöker har generöst tilltagen takhöjd och extremt stora fönsterpartier. Utmed väggarna sitter stålbalkar för den som vill bygga på en våning eller ett loft. Även när det gäller ytskikt, golv och tak lämnas besluten till köparna, som kan anpassa sitt boende efter ekonomi och livssituation.

– Många av våra kunder är kreativa personer som själv vill skapa något nytt och spännande, säger Oliver Thornton.

Oliver Thornton, vd RAW Rosendal. Foto: Susanne Bengtsson

Samtidigt är det många av köparna som inte kommer att förändra något utan som tilltalas av industrilooken.

– Lägenheterna har en spännande kontrast mellan betong och trä, mellan det hårda och det mjuka. Betongen är behandlad så att den inte dammar och därför behöver man inte måla väggar och tak.

Reomti, byggföretag med Stockholmsområdet som sin främsta marknad, har under två års tid hjälpt Raw Property med teknisk kompetens och kalkyler i deras arbete med att utforma huset i Rosendal. Reomti har även haft rollen som totalentreprenör.

– Det här är egentligen ett ganska traditionellt bygge. Det som utmanar är takhöjderna, de öppna ytorna och de stora fönsterpartierna. Å andra sidan lämnar vi ytskikten till köparna, vilket gör det lättare för oss, säger Leif Schieber, platschef.

Leif Schieber, platschef på Reomti.

Han tycker att det behövs fler boendealternativ på marknaden och tror på konceptet med ”råa” lägenheter.

– Det behövs fler boendealternativ för olika målgrupper, och det här är ett bra insteg på bostadsmarknaden för unga och studenter. Är man händig kan man påverka sin ekonomi och bostad. Jag tror det kommer bli en riktig nybyggaranda i föreningen.

Reomti håller på och färdigställer lägenheter och trapphus inför inflyttning. Dessutom pågår slutbesiktningar, driftsättning och planering av innergården.

– Det här har varit en unik resa att få vara med på eftersom det är det första projektet i Sverige, säger Daniel Chaves, arbetsledare på Reomti.

Raw Property har fler liknande projekt på gång, bland annat i Västerås, Stockholm och Luleå, samt i Vallastaden, Linköping, som ligger närmast i tid med byggstart i december.

logo
Susanne Bengtsson