Nyheter

Radhus som lockar förstagångsköpare

Radhus i Brf Kärleken, Halmstad. Foto: Ereim.

Yteffektiva, snabbproducerade bostäder, anpassade för förstagångsköparen.

Efter framgångarna i Helsingborg följer NCC och Mariastaden upp konceptet i Halmstad.

På en enda dag bokades alla 21 radhus.

Det första spadtaget har tagits för 21 nya radhus i stadsdelen Kärleken i Halmstad. Bostäderna sålde slut på en enda dag. NCC är totalentreprenör och ordern från Mariastadens Projekt AB är värd 29 miljoner kronor.

 – Radhusen blir exakt likadana som de vi nu bygger i Helsingborg. Där var de så populära att det var värt ett försök även i Halmstad och här sålde de slut ännu fortare. Bostäderna har hög kvalitet men den effektiva byggmetoden, med en stor grad av prefab och ett tight produktionsschema, håller nere kostnaderna och därför även bostadspriset, säger David Fritzon Bratt, affärschef på NCC i Halmstad.

Byggarbetet tar fart nu i mars och i december i år är det inflyttning. Radhusen byggs därmed på bara tio månader.

Alla radhus är på 113 kvadratmeter i två våningar. Planlösningen ger plats för både två badrum, upp till fyra sovrum och en tvättstuga.

Efterfrågan på bostäder i Halmstad är stor, och intresset för radhusen, som byggs som bostadsrätter, har varit mycket stort, särskilt bland förstagångsköpare och småbarnsfamiljer. På en enda dag bokades alla 21 radhus och femtio spekulanter fick bara en plats i reservkön.

Insatsen i Halmstad är på 1.750.000 till 1.950.000 kronor och avgiften på 4452 kronor/månad.

Liknande projekt pågår och planeras ibland annat Örebro och Karlstad.

– Våra projekt finns i första hand i tillväxtorter kring de större städerna i syd- och mellansverige. På 20 månader har vi sålt totalt 264 radhus. Alla hus ser likadana ut, vilket ger stora skalfördelar även om det skiljer väldigt mycket i pris på vad kommunerna tar betalt för exempelvis marken och vilka kommunala särkrav vi måste anpassa oss efter, säger Henrik Ekeblad på Ereim, som är delägare till konceptet.