Nyheter

Rådhuset vinner rot-priset

Peabs ombyggnad av Stockholms Rådhus på Kungsholmen i Stockholm tar hem årets Rot-pris.

De mest omfattande förändringarna har gjorts på två inre gårdar och miljön omkring dem. Ett glastak har byggts över gårdarna och markytan, golvet, har höjts en våning. På så sått har Rådhuset från 1915 fått ett nytt och rymligt inomhusrum med plats för reception, vakt, väntrum och kafé´. Dessutom har tillkommit sju nya salar i två ellipsformade volymer.

Juryn har framförallt fastnat för att allt det nya är ”tydligt avläsbart gentemot befintlig byggnad utan att nämnvärt inkräkta på dess ursprung” och att ”omsorg i detaljer, material och akustikbehandling visar prov på både kreativitet och hantverksskicklighet”.

Peab vinner priset tillsammans med byggherren Vasakronan och arkitektfirman Ahrbom& Partner — som nu tar hem Rot-priset för femte gången.

Priset, som delas ut av Stockholms Byggmästarförening, har funnits sedan 1990.

Blandat startfält

1. Sporthallen i Jakobsberg. Entreprenören är BOL, arkitekten är AW, byggherre är Järfälla kommun.

2. Stockholms Rådhus. Peab är entreprenör, Ahrbom&Partner arkitekt, Vasakronan byggherre.

3. Caféet ”Karamellan” på slottsområdet i Drottningholm. Entreprenör: Viktor Hansson, arkitekt: AIX, byggherre: Statens fastighetsverk.

4. Kvarteret Sågen vid Hornstull i Stockholm. Entreprenör: Arcona och Peab. Arkitekt: Wester+Elsner+BSK. Byggherre: Bonnier fastigheter.

5. Saltsjökvarn. NCC Construction är entreprenör, Studio 1-11 och Sandell-Sandberg är arkitekterna, RBS Nordisk Renting och Elite/NCC Construction är byggherrarna.

6. Kvarteret Aga 1. Entreprenör: JM Entreprenad. Arkitekt: Nyréns. Byggherre Lidingöstrands Fastighets AB, som ägs av JM.