Nyheter

”Räknar med fler beslut efter brexit”

Skanska förväntar sig fler beslut efter att brexit är avklarat. Bild från ett av Skanskas projekt i London. Foto: Susanne Bengtsson

Det har under en längre tid funnits en tvekan i marknaden i Storbritannien, men Skanska förväntar sig fler beslut efter att brexit är avklarat.

Det säger byggkoncernen Skanskas vd Anders Danielsson till Nyhetsbyrån Direkt.

– Vi har sett en tvekan under lång tid bland privata investerare men under förra året har vi sett att även infrastrukturprojekt skjuts framåt i tiden på grund av brexit, säger han.

–  Jag förväntar mig att det kommer fler beslut här under februari på lite större infrastrukturprojekt. Jag tror att vi kommer se en större säkerhet bland investerare också om vad som kommer gälla för framtiden, säger Anders Danielsson.

Byggverksamheten har intäkter på 42.411 miljoner kronor under fjärde kvartalet och ett rörelseresultat på 1.092 miljoner. Enligt Infront väntade analytiker 41.841 miljoner respektive 1.161 miljoner.

Resultatet påverkades av en goodwillnedskrivning om 367 miljoner kronor i den brittiska verksamheten.

Bostadsutvecklingen hade intäkter på 5.292 miljoner kronor under kvartalet och ett rörelseresultat på 377 miljoner. Mot förväntningar om 4.737 miljoner respektive 461 miljoner.

Resultatet påverkades av en goodwillnedskrivning i Norge om 100 miljoner kronor till följd av lägre volymer än förväntat.

Skanska märker av att den svenska bostadsmarknaden har stabiliserats och ser att köparna kommer tillbaka, men med ett ändrat beteende.

– Man vill gärna köpa och sälja i samma marknad. Det ger oss en konkurrensfördel, vi kan köra i gång projekt med lägre säljgrad och det gör vi när vi ser att det är rätt läge, säger Anders Danielsson.

Gällande övriga Norden beskriver Skanska den norska marknaden som stabil medan den finländska har tappat tempo.

Marginalen inom nordisk bostadsutveckling minskade till 7,2 procent i det fjärde kvartalet (9,6) och var under helåret 9,2 procent (14,2).

Nyhetsbyrån Direkt


SKANSKA: RÖRELSERESULTAT 2.453 MLN KR 4 KV

  • Byggbolaget Skanskas rörelseresultat blev 2.453 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Väntat var 2.671 miljoner kronor, enligt Infronts snittestimat baserat på tre analytikers prognoser.
  • Resultatet påverkades negativt av goodwillnedskrivningar om 467 miljoner kronor hänförbara till byggverksamheten i Storbritannien och bostadsutvecklingen i Norge.
  • Intäkterna summerade till 51.397 miljoner kronor. Här låg konsensusprognosen på 48.860 miljoner.
  • Orderingången summerade till 49,0 miljarder kronor i kvartalet, vilket kan jämföras med väntade 49,7 miljarder. I slutet av perioden hade bolaget en orderstock om 185,4 miljarder kronor, mot 183,7 miljarder kronor den 30 september. 
  • Utdelningen föreslås bli 6:25 kronor per aktie (6:00), att jämföra med förväntade 6:58 kronor.