Nyheter

Räknar med fler nomineringar i år

Sandra (Byggsandra) Mobaraki, bygginspiratör och medgrundare av Årets byggkvinna. Foto: Homayoon Mobaraki

Hallå där Sandra (Byggsandra) Mobaraki, bygginspiratör och medgrundare – tillsammans med Byggföretagen – av Årets byggkvinna, som nu öppnar upp för nomineringar till årets tävling. I år lanseras ytterligare två priskategorier – Årets byggföretag och Årets mest inspirerande resa. 

Varför fler kategorier?

– När vi gick igenom nomineringarna förra året blev vi så positivt överraskade av variationen och bredden på de nomineringar som kom in. Det inspirerande också oss att ge Melkam Tebeje hedersutmärkelsen Årets mest inspirerande resa. Eftersom utmärkelsen blev så uppskattad och vi ville fortsätta att lyfta fram inspirerande resor valde vi nu att även lansera det som ett pris som man kan nominera till. Vad gäller Årets företag kände vi att företag som gör bra saker ska få samma utrymme att lyftas fram som goda förebilder. Effekten av detta blir att vi på sikt kan uppmuntra till fler goda initiativ inom branschen och bland byggföretag. 

Vad krävs då för att vinna Årets företag och Årets mest inspirerande resa?

– För att bli Årets byggföretag krävs att man som företag ska ha bidragit till en mer inkluderade byggsektor. Alla företag jobbar på lite olika sätt så där får juryn göra en bedömning kring hur stor påverkan eller skillnad företaget har gjort för byggsektorn. Vad gäller den mest inspirerande resan så handlar det om en kvinna som har gjort en resa in i eller i branschen som sticker ut, inspirerar eller berör. Det här är ganska breda nomineringar och det är för att vi ska få in så många olika historier och exempel som möjligt så att vi inte begränsar någon. 

266 nomineringar inkom förra året till Årets byggkvinna, blir det fler i år?

– Ja, det tror jag, även om det blir ytterligare två kategorier som man kan nominera till. Vi hade verkligen inte förväntat oss så många nomineringar förra året. Det känns otroligt roligt då vi ser att branschen verkligen engagerat sig och intresset har varit så stort. 

2019 skapade du nätverket Byggbranschens kvinnor, hur går det för er?

– Det går bra, vi är nu runt 640 medlemmar. Men vi har påverkats av pandemin och har inte kunnat ha så många träffar. Men nu när restriktionerna har släppt kommer vi att kunna arrangera fler fysiska träffar igen och nästa nätverksträff blir på Nordbygg 28 april. Den blir faktiskt även historisk eftersom det blir den första nätverksträffen som har arrangerats på Nordbygg för kvinnor. Det ser jag väldigt mycket fram emot. 

Årets byggkvinna

Årets byggkvinna arrangeras av Byggföretagen och Sandra Mobaraki. Vinnarna i de olika kategorierna utses den femte maj vid en fysisk tillställning som även kommer att sändas digitalt. Nomineringarna är öppna fram till åttonde mars. 

Jury – Årets byggkvinna 2022
Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
Sandra ’Byggsandra’ Mobaraki, Sveriges första bygginspiratör och medgrundare av priset
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna
Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO
Jonas Steen, ordförande SME-utskottet, Byggföretagen
Folkets röst (alla som vill kan rösta på sina finalister mellan 15-22 april)