Branden i Göteborg

Rasrisken försvårar sökandet efter mannen

Branden vid Lisebergs nya vattenland Oceana startade i måndags och sedan dess har räddningsarbetet pågått. Foto: Henrik Ekberg
Branden vid Lisebergs nya vattenland Oceana startade i måndags och sedan dess har räddningsarbetet pågått. Foto: Henrik Ekberg

En person saknas fortfarande efter branden i Göteborg. Rasrisken gör det svårt att kontrollera alla delar i byggnaderna.
– Vi jobbar nu för att succesivt släcka de glödbränder som är kvar, säger Erik Cedergårdh vakthavande räddningschef.

På torsdagen hänger fortfarande röklukten tung över det brandhärjade området. Enligt Räddningstjänsten är det glödbränder i bärande konstruktioner, bland annat i takbågarna som bär upp hallen. Tre av nio bärande balkar har rasat. Det är kraftiga skador på flera av de återstående balkarna med glödbränder i infästningarna.

Under natten till torsdagen har även en mobilkran kommit till platsen för att riva och lyfta bort rasade delar, så att räddningstjänsten bättre kan komma åt glödbränderna.

– Kranen är till stor hjälp eftersom vi måste plocka ut delar av byggnaden för att komma åt de glödbränder som flammar upp, säger Erik Cedergårdh vakthavande räddningschef.

Polisen koncentrerar sökinsatsen efter den försvunne personen, enligt polisen en man i 50-årsåldern.

– Det går inte att genomföra någon teknisk undersökning just nu på grund av det pågående släckningsarbetet och rasrisken. Och någon prognos för när det kan bli aktuellt finns inte. Normalt sett tar det något dygn innan vi kan undersöka platsen, men eftersom det här är en så omfattande brand så tar det längre tid, det behöver svalna innan framför allt våra tekniker går in, säger August Brandt, polisens presstalesperson.  

Ärendet hanteras som arbetsplatsolycka och grov allmänfarlig vårdslöshet. Förundersökningen leds nu av åklagare.

– Vi är beroende av att göra en platsundersökning och det är komplicerat just nu. Men vi jobbar ändå med förundersökningen så gott vi kan, vi dokumenterar mycket, håller förhör med vittnen och så vidare.