Nyheter

Rättegång för Lidingömord inleds i Göteborg

Här på Lidingö mördades byggföretagaren i juni 2018. Foto: Susanne Bengtsson

I juni 2018 sköts en 57-årig byggföretagare till döds på Lidingö. Idag inleds rättegången mot de åtalade i Göteborgs tingsrätt.
Lidingömordet ingår i en trippelrättegång där Guldhedsmålet och ytterligare ett mål redan förhandlats.

Två tjejer och fem killar, sex av dem från Stockholmsförorter och en från Örebro, står åtalade för inblandning i mordet på byggföretagaren på Lidingö den 5 juni 2018.

Enligt åklagaren har de fem männen tillsammans och i samråd i en gemensam brottsplan uppsåtligen dödat byggföretagaren genom att med automatvapen skjuta honom med sju skott och slå ett flertal slag med vapnet i huvudet. De står samtliga åtalade för mord. Den yngsta av de mordåtalade är född 2001. Övriga är födda på 90-talet.

De två unga kvinnorna är åtalade för medhjälp till mord samt grovt vapenbrott då de bland annat tagit emot mordvapnet direkt efter gärningen, transporterat det från Lidingö och därefter olovligen innehaft och förvarat vapnet.

Att rättegången äger rum i Göteborg beror på att flera av de åtalade även deltagit i andra brott, bland annat det så kallade Guldhedsmordet då en 32-årig man sköts till döds på Syster Estrids gata i maj 2018. Den mördade mannen ska ha haft kopplingar till ett kriminellt gäng i Göteborg. I åtalet ingår även ett mål om förberedelse till mord, där en dödsskjutning planerats men aldrig verkställts. Bakgrunden är en gängkonflikt mellan olika falanger i Göteborg.

De 20-årige huvudmannen som deltagit i de två morden och en mordförberedelse verkar ha haft rollen som torped. Han misstänks ha planerat morden och anlitat ungdomar för att utföra dem.

Vad gäller mordet på Lidingö har polisen inte kunnat fastställa motivet. Här verkar det inte röra sig om samma gängkopplingar. I spekulationerna har istället en eventuellt tvist i byggbranschen nämnts. Men inget är bevisat och ingen av de åtalade har velat avslöja någon beställare till mordet under förhören.

– Vem som har beställt och betalat mordet har utredningen inte kunnat ge svar på, har kammaråklagare Sara Norling tidigare sagt till Byggvärlden.

Rättegången startar den 2 april. Sista förhandlingsdagen är planerad till den 17 maj. Därefter meddelas dom i samtliga mål.