Nyheter

Rättvist byggande expanderar nationellt

Rättvist byggande
Rättvist byggande vill stoppa fusket. Foto: Rättvist Byggande

Rättvist byggande, som är byggherrarnas initiativ för sund konkurrens och brottsfria byggen, har nu expanderat. Flera byggherrar och fastighetsägare från hela landet har anslutit sig som medlemmar och implementerar arbetsmodellen för att stoppa fusket.

Rättvist byggande är en icke vinstdrivande förening, som stödjer och driver medlemmarnas intressen. Det gör man genom att genomföra kontroller och granskningar av hela kedjan av underentreprenörer innan arbetet påbörjas, oannonserade byggarbetsplatskontroller, avtalshantering och myndighetskontakter samt utbildning och information på byggarbetsplatser.

Nu öppnar man upp för aktörer från hela landet att ansluta till föreningen.

– Vi har nu släppt vårt verktyg fritt till alla byggherrar som vill vara med och stoppa den organiserade kriminaliteten på våra byggarbetsplatser. Vi hoppas att fler tar ställning i denna mycket aktuella och viktiga fråga och ansluter sig till Rättvist byggande. Våra hyresgäster ska förstås kunna lita på att vi borgar för brottsfria byggen och sund konkurrens i branschen. Vi som grundande bolag står mycket stadigt i denna fråga, så även våra styrelser, säger Anette Sand, styrelseordförande Rättvist byggande och VD för AB Stockholmshem

Rättvist byggande vill se mer åtgärder

Flera initiativ kring åtgärder mot arbetslivskriminalitet och fusk i byggbranschen har tagits från regering, finansiärer och branschorganisationer de senaste åren. Men på Rättvist byggande menar man att det inte räcker för att lösa problemen under rådande omständigheter. De vill se mer proaktivt och strukturellt arbetet för att stoppa fusket.   

– Vi arbetar operativt för våra medlemmar och blir deras expertis som hanterar granskning av företag innan de tillåts bygga och följer även upp att det bara är godkända företag som finns på våra byggen. Jag hoppas att våra medlemmar ser oss som ett effektivt och kraftfullt verktyg för att åstadkomma sund konkurrens och hålla oseriösa företag borta från branschen, säger Morgan Jansson, Verkställande chef Rättvist byggande.

Nya medlemmar

Just nu pågår implementeringen av arbetsmodellen för fullt hos de åtta nya företag som gick med i föreningen i januari i år. Den 21 mars genomfördes föreningens första stämma, där också flera nya medlemmar valdes in i styrelsen.

– För Byggherrarna är Rättvist byggande ett vasst verktyg för våra mest ambitiösa medlemmar att motverka arbetslivskriminalitet på sina byggen. Vi har nu ett bra verktyg som passar våra medlemmar eftersom Rättvist byggande är en byggherremodell, Tommy Lenberg, VD, Byggherrarna.