Nyheter

Rea på bostäder inget nytt

I Hammarby sjöstad var det svårsålt i början på 2000-talet. Foto: Getty Images

När Oscar Properties började rea ut sina nyproducerade bostadsrätter blev det genast snack i branschen.Men det är inget nytt fenomen. För 15 år sedan var kreativiteten stor när man skulle sälja lägenheterna i Hammarby Sjöstad.

I fyra olika byggprojekt sänker alltså Oscar Properties priset med tio procent rakt av. Inte nog med det, köparna får dessutom två avgiftsfria år – minst. Träffar man på rätt mäklare kan man slippa upp till fem års avgifter, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Även om det kan låta dramatiskt är det inget nytt fenomen. När jätteprojektet Hammarby Sjöstad skulle säljas blev det som många byggare befarade svårt. Under 2002 och 2003 var det flera kampanjer igång samtidigt för att bli av med bostadsrätterna.

För Skanska tog det 25–26 månader från säljstart tills sista lägenheten var såld.

– Det tog åtta månader längre tid än vi planerat. Men ungefär en tredjedel av lägenheterna var svårsålda, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Sverige AB.

Precis som JM och HSB med flera fick man plocka fram lockbeten.

– Sommaren 2002 gick vi ut med 250 000 kronor i rabatt på lägenheter både i Hammarby Sjöstad och i kvarteret Elefanten i city. Den kampanjen pågick i sex veckor, efter det erbjöd vi 24 avgiftsfria månader.

Lärdomen från den tiden har blivit att ha lite mer is i magen, menar han.

– Man ska veta att marknaden går lite upp och lite ner, så generellt är man nog lite mer uthållig idag innan man börjar sänka priser. Det var många kreativa idéer i omlopp då i branschen – allt från bilar till Hästensängar och sänkta avgifter. Idag har man lämnat det, säger Magnus Lambertsson.

Just bilarna som NCC erbjöd fick många som redan flyttat in i Hammarby Sjöstad att skaka på huvudet. Stadsdelen lanserades som extra miljömedveten och bristen på parkeringsplatser upplevdes som stor.

Precis som Oscar Properties har Skanska också infört avgiftsfria månader i vissa byggprojekt idag.

– Nu har vi fria månadsavgifter i tre områden: Rissne, Heliosparken i Hammarby Sjöstad och i Täby park. I ett fall i kombination med gratis SL-kort, men det var mest för att visa hur bra kollektivtrafiken är där, säger Magnus Lambertsson.

TEXT:  YASEMIN BAYRAMOGLU