Nyheter

Regionchefen växlar över från miljö till installation

Sofia Brodd tar över rollen som regionchef på Sweco med ansvar för Installationskonsulterna i region Stockholm.

Sofia Brodd har en bakgrund inom miljö och vatten. Nu växlar hon över till installationssidan när hon ska ansvara för Swecos installationskonsulter i region Stockholm. 
– Jag vill vara med och utforma framtidens hållbara och smarta byggnader, säger hon.

I mars tog Sofia Brodd över rollen som regionchef på Sweco med ansvar för Installationskonsulterna i region Stockholm. Hon efterträder Kajsa Hessel som gått vidare till vd för Svensk Byggtjänst.

Sofia Brodd har internrekryterats och kommer från en tjänst som regionchef inom division vatten- och miljö. I sex år har hon arbetat som regionchef på Sweco, och har lång erfarenhet från konsultbranschen.

Att hon nu tar klivet från vatten- och miljö, där hon är utbildad civilingenjör, till installationssidan ser hon som både inspirerande och utmanande.

– Jag såg en massa möjligheter och kände att här vill jag vara med. Det känns spännande att få bidra till att forma framtidens hållbara och smarta byggnader.

När Sofia Brodd lämnar vatten och miljöområdet och kliver in i bygg- och fastighet lämnar hon en mer jämställd arbetsmiljö till att nu få ansvar över enbart manliga gruppchefer. Inom divisionen är 17 procent kvinnor.

– Jag vill vara med och locka fler kvinnor till installationsbranschen. Jag lockas av utmaningar och tror att mitt val kan inspirera även andra kvinnor att våga ta steget.

Som ny regionchef är förtroende och tillit viktiga grundstenar.

– Inledningsvis måste jag skapa tillit och bygga förtroende i min organisation. Det är viktigt för att vi ska kunna bli ett framgångsrikt team. Men det är en utmaning att nå ut nu när vi jobbar på distans.

Sofia har mer än tio års erfarenhet som chef. Hon deltar i det kvinnliga chefsutvecklings- och mentorprogrammet Ruter Dam. Sofia beskriver sig själv som en rak, tydlig och autentisk ledare. Hon är engagerad, drivs av utveckling och har ingen dold agenda.

– Jag är mig själv, och jag jobbar mycket med relationer. Hjärtat måste vara med, jag tror på empati och snällhet. Att vi bryr oss om varandra och att alla får komma till tals i en organisation är en kultur jag tror starkt på.

Trots nytt affärsområde ser hon ledarskapet som något konstant.

– På den här nivån är det små skillnader i ledarskapet. Jag ska leda, inte fördjupa mig i tekniken. Det ska bli jättekul att träffa nya kunder och möta nya typer av hållbarhetsfrågor. Affärerna kommer att se annorlunda ut, men ledarskapet i sig är ganska lika.

Bland de projekt som Swecos installationskonsulter jobbar med nämner Sofia bland annat:

  • Tunnelbanan söderut i Stockholm – 11 km ny tunnelbana där installationskonsulterna bland annat bygger Sveriges längsta rulltrappa
  • Scanias miljardsatsning på nytt gjuteri för tillverkning av fordonsmotorer – ett extremt installationstätt byggnadsprojekt med höga krav på energibesparing
  • Projekt Solgård i Stockholm – en ny trafikplats i tre plan över bilväg och stambana där installationskonsulterna ansvarar för elinstallationer för vägbelysningen och all markkanalisation för diverse trafikutrustning som bommar, portaler, pumphus med mera.