Nyheter

Rekab lämnar Uppsala och Malmö

Veidekke planerar att ta över Rekab Entreprenads verksamhet i Uppsala.

Samtidigt meddelar Wästbygg Gruppen att man etablerar sig i Malmö efter att företaget fått möjlighet att ta över Rekab Entreprenads verksamhet i södra Sverige.

I förra veckan meddelade Veidekke att de ingått en avsiktsförklaring med Lemminkäinen-ägda Rekab Entreprenad AB med innebörd att Veidekke från och med 1 juli 2015 tar över Rekabs:s verksamhet i Uppsala. Verksamheten består av 17 tjänstemän och 30 yrkesarbetare med en omsättning på cirka 150 miljoner kronor. Rekab Entreprenad har funnits i Uppsala sedan 2007.

– Vi har skrivit en avsiktsförklaring. Tanken är att det ska bli så här men inget är klart ännu, säger Anthony Norén, arbetschef på Rekab i Uppsala.

På torsdagen meddelade Wästbygg i ett pressmeddelande att man tar över Rekab Entreprenads verksamhet i Malmö. På Rekab i Malmö finns 16 tjänstemän och omsättningen är drygt 200 miljoner kronor per år.

Veidekke menar att Uppsala är en intressant marknad för Veidekke och förvärvet innebär en utveckling av byggverksamheten i Uppsala för Veidekke Bygg Stockholm. Samtidigt får Veidekke Bostad möjlighet att förvärva en attraktiv byggrätt inom detaljplanelagt område om cirka 13 000 kvadratmeter, med planerad säljstart till hösten.

Veidekke Bygg etablerar sig just nu i Uppsala i samband med bostadsbyggnation till Veidekke Bostad. För att kunna tillvarata de affärsmöjligheter som finns i Uppsalaregionen behöver Veidekke Bygg stärka organisationen kraftigt i Uppsala.

– Genom förvärvet av Rekabs:s verksamhet förstärker vi nu Veidekkes närvaro och kompetens inom Uppsalaområdet. Uppköpet ligger helt i linje med koncernens ambition att växa i Sverige, säger Anders Arfvén, affärsområdeschef Veidekke Bygg, i ett pressmeddelande.

Expansionsmöjligheter på en attraktiv marknad ligger även bakom Wästbyggs förvärv av Rekab Entreprenad i Malmö.

– Malmö/Lund är en intressant och expanderande region där det händer mycket på byggsidan. Vi har under åren genomfört en del projekt i den här delen av landet och har en tid tittat på förutsättningarna för att öppna ett eget kontor i Malmö. Vi får nu möjlighet till en riktigt intressant start genom att överta Rekab Entreprenads verksamhet i Malmö/Lund, säger Jörgen Andersson, vice koncernchef i Wästbygg Gruppen. 

Rekab Entreprenad AB har även verksamhet i Luleå, Umeå, Örnsköldsvik och Sundsvall. Byggvärlden har sökt Rekab för en kommentar.