Nyheter

Rekordbygge i Arenastaden

Veidekke bygger SEB:s nya kontor. Bild: Alessandro Ripellino Arkitekter.

Veidekke ska bygga en av Sveriges genom tiderna största kontorsfastigheter.

Detta har gjorts möjligt genom ett nära skandinaviskt samarbete mellan Arcona, Veidekke Bygg i Stockholm samt Veidekke Entreprenør i Norge.

– Vi kallar det för multilokal strategi, hela koncernen står bakom projektet, säger Per-Ingemar Persson, vd Veidekke Sverige.

Veidekke får i uppdrag att bygga SEB:s nya kontor i Arenastaden åt Fabege.

Det handlar om 4 500 arbetsplatser och en yta om cirka 90 000 kvm BTA i nära anslutning till Mall of Scandinavia. Byggnaden är uppdelad på tre hus som binds samman med glasövergångar.

– Det här blir en av Sveriges – och antagligen Stockholms – största kontorsfastigheter. Byggnaden motsvarar 7-8 hötorgsskrapor i volym, berättar Per-Ingemar Persson.

Projektet kommer att genomföras som en totalentreprenad i samverkan, där den första av två faser nu avropats. Den totala kontraktssumman uppgår till cirka 1,7 miljarder kronor. Byggnaderna ska miljöcertifieras enligt BREEAM Excellence.

– I och med vårt tidigare förvärv av Arcona fick vi en större kompetensbas med flera enheter. Vi jobbar efter en multilokal strategi som innebär att var helst vi har etableringar och kontor så står hela koncernen bakom och bistår med kompetens. Vi har en stark mobilitet bland våra medarbetare.  

På Veidekke ser man uppdraget som en bekräftelse på att man har en stark och trovärdig organisation i Sverige, något som beställaren uppskattar.

– Att Veidekke får förtroendet att bygga SEB:s nya kontor beror dels på att de presenterat en imponerande laguppställning med kompetens från hela Skandinavien, dels på att vi har ett mycket stort förtroende för dem baserat på tidigare gemensamma projekt, säger Klas Holmgren Projekt- och Förädlingschef på Fabege, i ett pressmeddelande.

Det här är Veidekkes första projekt i Arenastaden, men inte i Solna. Bland annat bygger man Winery Hotel, åt Fabege, Kv Nöten i Solna Strand, där Skatteverket flyttat in och åt Svea Fastigheter vid Karolinska.

– Det är en ren slump att vi byggt så mycket i Solna, säger Per-Ingemar Persson.

Samarbetet i projekteringen har redan påbörjats i projektet. Projektet kommer att modelleras upp i en 3D-modell för VDC (Virtual Design and Construction).

Kontoret ska färdigställas och tas i bruk i två etapper och stå helt klart 2018.

 

Susanne Bengtsson