Nyheter

Rekordhöga kostnader för spektakulära OS-byggen

Notan för de olympiska spelen väntas landa på dryga 240 miljarder kronor. Det är mer än dubbelt mot tidigare OS-arrangemang. Kostnaden beror bland annat på nya, spektakulära arenor.

Dessutom har en allmän upprustning gjorts i Peking, med nya vägar, broar, tunnelbanelinjer och en ny flygplatsterminal.

31 sportarenor och 45 träningshallar har byggts för de olympiska spelen. Av dessa är nationalarenan — värd för OS-invigningen — den mest spektakulära.

Arenan, i folkmun kallad Fågelboet, är 320 meter lång och nästan 70 meter hög. Den har kostat 500 miljoner dollar och har kapacitet för drygt 90 000 åskådare. Skaparna bakom praktverket är de schweiziska, prisbelönta arkitekterna Pierre de Meuron och Jacques Herzog. De har tidigare ritat bland annat Tate Modern i London.

Den komplexa konstruktionen av böjda stålbalkar var en utmaning för konstruktörerna. Strålkonstruktionens största spännvidd är 343 meter. Hela arenan består 36 kilometer stålbalkar som sammanlagt väger 42 000 ton.
Genom att förstora öppningen i taken så mycket som möjligt har konstruktörerna minskat vikten på stålbankarna med mer än en fjärdedel.

Stålskelettet är inlindat i ett plasthölje som skyddar mot regn, vind, buller och UV-strålning. Höljet är ett dubbelsidigt membran som ytterst består av EFTE-paneler. EFTE – en flourkolbaserad polymer – är ett populärt alternativ till glas. Det väger bara en procent av en motsvarande glasyta, släpper igenom mer ljus och är billigare att installera.

Dessutom är det motståndskraftigt mot rost och återvinningsbart. Det är populärt bland arkitekter då polymermaterialet kan sträckas ut kraftigt utan att förlora elasticitet. Insidan av höljet är klätt med teflon (PTFE), för att förbättra akustiken i arenan.

Målet har varit att ta fram konstruktioner som minskar vattenförbrukning och energibehov. 70 procent av vattnet som används i Fågelboet är återvunnet, vilket minskar vattenkostnaderna rejält.
Regnvatten som faller över OS-anläggningar och sportområden samlas in och återanvänds till fasadrengöring och bevattning.

”Fågelboet” – med plats för 90 000 åskådare

Storlek: Längd 332 meter, bredd 297,3 m, höjd 69,2 m.
Total yta:204 278 kvadratmeter.
Golvyta:258 000 kvadratmeter.
Kapacitet: 80 000-90 000 åskådare.
Stomme: 36 kilometer stålbalkar.
Största spännvidd:343 meter.
Arkitekt/ stomkonstruktion: Herzog & De Meuron (Schweiz), China Design and Researsch Institute och Arup (Storbritannien).
Stålutforming: Shanghai Haorong Technology Co Ltd och Zhejiang Jinggong Steel Co Ltd.
Ståltillverkning:Jiangsu HNGJ Steel Co Ltd.