Nyheter

Rekordmånga bostadsrätter såldes i september

Bild: Sålda bostadsrätter Sverige. Bild: Infront Direkt.
I september såldes det fler bostadsrätter via bostadssajten Hemnet än någon enskild månad tidigare. Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.
– Det är en fortsatt väldigt het marknad för bostadsrätter, med ett stort intresse och högt tryck. Vi ser tre anledningar till det: ett relativt högt utbud, en ökad optimism och höga prisförväntningar som gör köparna motiverade samt att vi tillbringar mer tid hemma under pandemin, vilket gör boendesituationen viktigare. Vi ser i vår köparbarometer att en rekordhög andel planerar att köpa bostad, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Så långt tillbaka som Hemnet har jämförbar statistik, sedan 2014, har det aldrig tidigare sålts så många bostadsrätter under en månad som i september i år – 11.124 stycken. Jämfört med september 2019 är det 13 procent fler.

Alla tre storstadslän noterar nya rekord. Allra tydligast i Stockholms län, där det såldes hela 27 procent fler bostadsrätter än i september i fjol. I Stockholms innerstad ökade antalet sålda bostadsrätter med 28 procent.

– Stockholms län och Stockholms innerstad sticker ut. Även om priserna är de högsta i landet där ser vi ändå väldigt höga säljvolymer, vilket visar att det finns en köpkraft trots coronakrisen, säger Erik Holmberg.

Han noterar också att det inte syns någon trend att innerstaden skulle tappa i attraktivitet till följd av coronapandemin och ett ökat hemarbetande.

– Vi ser inga tecken i dessa data att intresset skulle minska i de centrala delarna, snarare tvärtom. Det finns ett fortsatt stort intresse för att bo centralt, där priserna är högst, säger Erik Holmberg.

September är förutom att vara en enskild rekordmånad också den fjärde månaden i rad då det har sålts för månaden rekordmånga bostadsrätter.

– Först handlade det nog till viss del om en återhämtning efter ett par lägre månader med lägre försäljning i våras, men nu är det återhämtat och vi ligger hittills i år en bra bit över tidigare år. Bilden är väldigt tydlig att oron på bostadsmarknaden släppt i de flesta områdena, säger Erik Holmberg.

Hittills under årets nio första månader har det sålts 8 procent fler bostadsrätter via Hemnet i Sverige och 12 procent fler i Stockholms län än motsvarande period i fjol.

Nyhetsbyrån Direkt