Nyheter

Rekordsatsning i Sigtuna

Sigtuna kommun storsatsar på hyresrätten. I en rekordaffär ska kommunen och Sigtunahem köper 455 nyproducerade hyresrätter.

Sigtunahems förvärv av de 455 lägenheterna är värt 774 miljoner kronor. För koncernen Sigtuna kommun är affären den enskilt största som genomförts.

— Vi behöver många nya bostäder för en bra balans i vårt bestånd. Detta förvärv bäddar för det, säger Kicki Björklund VD i AB Sigtunahem i ett pressmeddelande.

Affären med Peab är en del av en satsning på hyresrätten. Totalt ska 660 hyresrätter byggas under de kommande två åren.

— Det skulle motsvara att Stockholm stad under samma tid skulle bygga över 13 000 hyresrättslägenheter.

Satsningen är dock inte gratis. Totalt beräknas affären gå på mer än en miljard kronor.

— Vi har råd med detta. Långsiktigt är det en god affär. Vi lånar också hela summan med förmånliga räntor, säger kommunalrådet Anders Johansson (S).

Varför denna satsning på hyresrätter?

— Det finns ett stort behov av hyresrätter i hela Stockholmsområdet. Sigtuna är också en av landets absolut snabbast växande kommuner per capita. Det måste vi ta hand om, säger han.

Ni bygger mest tvåor och treor. Varför?

— Dels är det behovsstyrt. Dels är det mer ekonomiskt att bygga tvåor och treor än ettor.

Eftersom flera av lägenheterna redan är i produktion beräknas den första inflyttningen äga rum redan till hösten 2010. Inflyttningen fortsätter sedan under en period på mellan två till tre år framåt. Det återstår dock en del formella beslut när det gäller affären med Peab.

— Sigtunahems styrelse fattar det formella beslutet den 15 mars. Sigtuna kommun avgör frågan på ett extra sammanträde den 6 april. Det finns en politisk majoritet för affären så det ska inte finnas några tveksamheter om att det blir av, säger Anders Johansson.