Nyheter

Rekordsatsning på universitet

Akademiska Hus satsar mer än två miljarder kronor på nya universitetsbyggnader på Campus Ultuna utanför Uppsala. Byggstarten var i mars.

Det är för Sveriges lantbruksuniversitets räkning som Akademiska Hus investerar mer än två miljarder kronor. För detta ska bland annat ett nytt BioCentrum och ett Veterinär- och husdjursvetenskapligt centrum byggas, meddelar Akademiska hus.

Först ut är BioCentrum på sammanlagt 22 000 kvadratmeter där delar av fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap ska ha sina lokaler. Byggnaden ska stå klar om cirka två år.

— Sedan räknar vi just nu med att ha ett nytt och samlat Campus Ultuna om fem till sex år, meddelar Göran Johansson, byggnadschef på Sveriges lantbruksuniversitet, som hyr lokalerna av Akademiska Hus.

Ambitionen hos Akademiska Hus är att bygga med alternativa energilösningar. Enligt Göran Johansson innebär det bland annat en satsning på solceller, värmeåtervinning och att grundvatten från Upplandsåsen används för att kyla anläggningarna.

— Sedan skulle jag vilja inkludera gröna tak, alltså tak med växter, i miljösatsningen. Det handlar om att kompensera den mark vi tar i anspråk med ett nytt område för till exempel växter och insekter, säger Göran Johansson.

Fakta / Inflyttning om två år

Byggherre: Akademiska Hus.

Hyresgäst: Sveriges lantbruksuniversitet.

Arkitekt: Bjurström & Brodin Arkitekter AB.

Yta: 21 900 kvm, bruttoyta.

Byggstart: Mars 2009.

Inflyttning: Planeras till våren 2011.