Nyheter

Rekordsnabbt, klimatsmart bygge

I Frölunda bygger man lågenergihus med rekordfart. Byggprojektet är en följd av den allmänna tävlingen — ”Byggande för en hållbar utveckling i Göteborg ”. Arkitektfirman EFEM kom tvåa och har ritat husen som består av fyra stycken huskroppar, med fem-till sjuvåningshus. Totalt 109 lägenheter ska det bli i den lummiga omgivningen som kallas Järnbrottsparken.

Ja, fort går det verkligen. På bara en vecka monteras en hel våning, något som normalt tar upp till tre veckor. Det innebär att man kan flytta in och få igång hyresdebiteringen minst 6 månader tidigare. Och det som gör denna snabba montering möjlig är de prefabricerade stommar som Finja står som stomentreprenör för.

Den största tidsvinsten ger Finjas nya satsning, de förspända massiva bjälklagen. De levereras helt färdiga från fabriksgolvet, i stora element om 25 kvm. Det innebär att det går lätt och snabbt att montera. Det ger snabbt stabilitet, och har en snabb uttorkning.  Bjälklagen är försedda med golvbrunnar och ingjutna avlopp. De har också en slät och jämn yta på undersidan, vilket blir ett färdigt tak för lägenheten under.

Den stora massan ger goda ljudegenskaper( ljudklass B) och de långa spännvidderna (upp till 10 m) gör att inga bärande innerväggar behövs, utöver de lägenhetskiljande. Det innebär att planlösningen blir flexibel och lätt att ändra.

Ett annat exempel på en viktig tidssparare är att alla ytterväggar förses med fönster och grundmålning redan inne i Finjas fabrik. Inga byggställningar behövs och huset förblir torrt, oavsett väder och vind.

Men Järnbrottsparken är inte bara ett exempel på snabbt och rationellt uppförande. Det är också väl framme genom att man satsar på klimatsmarta lösningar. Konceptet bygger nämligen på unika klimatvägger som är speciellet framtagna av Finja för att klara kraven på lågenergihus (är patentsökt i Europa).

Väggarna i cellplast och betong (och mineralull vid de högre våningarna) har 25 % bättre isoleringsförmåga än vanliga sandwichväggar, och det färdiga huset klarar ett energivärde på 45 kWh (u 0,14). Inga organiska material används och därför är byggnaden helt säker för mögel och allergiproblem. Väggarna väger dessutom 230 kg mindre per kvm än traditionella väggar. Det innebär, för det här bygget, en miljövinst i form av 1000 ton mindre transporter, eller 36 lastbilar.

Byggherren Trollängen Bostad har sedan följt upp med effektiva ventilationslösningar och den senaste tekniken för att optimera energiåtgång. Det gör att inomhusklimatet blir behagligt för de boende.

– Det här är inte bara ett klimatsmart byggande. Det är helt enkelt smart på alla sätt, vilket gör att man får ekonomi även i att bygga hyresrätter. Och smartast är våra nya, förspända massivbjälklag som både förkortar byggtiden och gör bygget hållbart i ordets rätta bemärkelse, säger Gull-Britt Jonasson, vd för Finja .