Nyheter

”Renoveringar är andras sak”

Företagen i Svensk Betong arbetar inte med renoveringar. De saknar rutiner och system för det, säger organisationens vd Lise Langseth om kritiken.

– Sabos angrepp mot oss är tråkiga. Vi har inte stängt dörren för samarbeten med Sabo och de projekt som pågår, säger Lise Langseth, vd på Svensk Betong, som bildades i våras efter en sammanslagning av Fabriksbetongföreningen och Betongvaruindustrin.

Men, säger hon:
– Hus inom miljonprogrammet byggdes utifrån dåtidens kunskap och har trots det klarat sig med ett begränsat underhåll i 35-40 år. Det finns många företag som har den rätta kompetensen att reparera dem i framtiden. Men det är inte vår sak. Vår uppgift är att utveckla betong och byggelement, nya hållbara lösningar och konstruktioner.

– Vi säger absolut inte nej till att gå med i projekt och samarbeta där vi har något att bidra med. Det är möjligt att det till exempel i miljonprogrammet finns behov av nya balkonger eller andra betongelement, eller att med nya metoder utnyttja betongstommarna för att lagra värme. I den typen av projekt har vi något att bidra med.