Nyheter

Renoveringsstöd kan ge <br></br> 30 000 jobb

Ett statligt stöd för att renovera de slitna miljonprogramhusen kan skapa 30 000 jobb. Det visar en ny undersökning från Industrifakta.

En statlig lånegaranti till upprustning av miljonprogrammet skulle kunna ge upp emot 30 000 jobb per år under de kommande tio åren. Det hävdar företaget Industrifakta som undersökt renoveringsbehovet inom miljonprogrammets bostäder.

— Miljonprogrammet byggdes mycket snabbt med hjälp av subventioner. Nu ska det renoveras lika snabbt, men utan subventioner. Ett sätt att få igång det hela är att staten ställer upp med en lånegaranti, säger Rolf Persson, vd på Industrifakta.

Det finns 850 000 lägenheter i flerbostadshus som byggdes mellan 1961 och 1975, och runt 650 000 av dessa bedöms vara i behov av renovering. Industrifakta har tidigare presenterat en undersökning som presenterar att den renoveringskostnaden för flerbostadshusen från perioden 1961-75 landar på cirka 300 miljarder kronor fördelat över tio år. Dessutom finns cirka 475 000 kedje-, rad- och småhus från samma period som också behöver ses över och rustas upp.

— Man är tvungen att börja nu, annars är alternativet är i många fall rivning, vilket skulle innebära den största kapitalförstöringen i Sverige i modern tid, säger Rolf Persson.