Nyheter

Res i Marlon Brandos fotspår

Kanske är detta erbjudandet du inte kan tacka nej till: En kommande lyxresort i tropiska Stilla havet, på Marlon Brandos privata ö Tetiaroa.

Snart kan du bokstavligen gå i Marlon Brandos fotspår. 2012 är det sagt att nya lyxresorten, The Brando, ska stå klar. 47 villor med egna pooler, spaanläggningar och gym, ska då stå klara för turister med tjock plånbok och rent miljösamvete. Resorten kallas i reklamen för ”eco-friendly”.

Det är Marlon Brandos privata atoll Tetiaroa i Franska Polynesien som just nu görs om till en ekoturistö, allt enligt skådespelarens visioner när han var i livet.

Byggnaderna ska uppföras i återvinningsbart material och drivas med förnyelsebar energi. För att minska påverkan av transporter till och från ön, byggs en plattform över de omkringliggande korallreven. Kallt vatten från havsbotten sköter luftkonditioneringen.

Tetiaroa, som köptes av Marlon Brando 1965 efter att ha spelat in filmen Mutiny on the Bounty i området, består egentligen av 13 små öar i en cirkelform, omgivna av ett korallrev. Atollen ligger ungefär fyra mil från Tahiti.

Tomas G Olsson, generalsekreterare i Svenska resebyråföreningen, kan man säga att en lyxresort, mitt i Stilla havet, är ”eco-friendly”?

— Nja, det kan man väl i och för sig. Det är många inom resebranschen som numera anstränger sig för att skapa ett miljövänligt resande.

Men är det miljövänligt att bygga resorts på platser som det kräver långa flygresor till?

— Pratar du med någon inom flygbranschen så håller de inte med om påståendet att flygresor per definition är miljöovänligt. Men visst, att resa till den här platsen för en kort semester är kanske inte lämpligt ur en miljöaspekt.

Är inte det mest miljövänliga man kan göra att låta bli att bygga nya hotell och bungalows, på platser som denna?
— Det är säkert så att den här platsen var relativt oexploaterad innan. Vad jag kan säga är att miljöfrågor fortfarande är så nya för resebranschen att man är lite trevande. I början av nästa år är det en stor konferens om detta. Det är inget fel att resa men hur gör man det utan att påverka miljön?