Nyheter

Retur-arkitektur

Insamlingen började 1984 med att munkarna smyckade sina enkla boningar med färgglada glasflaskor. 1,5 miljoner tomma ölflaskor har nu blivit byggmaterial i templet Wat Pa Maha Chedi Kaew i Thailand. <br></br> Även i Sverige finns eldsjälar so

De miljömedvetna munkarna fortsätter återanvändningen. Förutom hela templet med toaletter och bönerum är också krematoriet byggt av återvunna flaskor. I dag finns omkring 20 byggnader i samma stil.

Glasen håller bra, är lätta att rengöra och släpper på ett vackert sätt in ljus i byggnaderna, enligt munkarna. I templet finns också utsmyckningar gjorda av kapsyler.

Men munkarna sydost om Bangkok är faktiskt inte först med det kreativa och billiga byggmaterialet. Ett av de första flaskhusen som fortfarande finns kvar byggdes 1905 av Tom Kelly i guldgrävarstaden Rhyolite i Nevada, USA.

Under guldruschen kunde Tom Kelly samla sitt byggmaterial från 50 barer i staden, och med 50 000 flaskor byggde han sitt hem.

Tom Kellys flaskhus räddades från förfall genom en renovering hundra år efter att det byggts och är i dag ett av de få hus som finns kvar i byn.

Även i Sverige förekommer tomflaskor som byggmaterial. Arkitekten Johan Wouters i Nacka har byggt in flaskor i en mur och i toppen av ett torn på hans hus.

Han använder flaskorna i liten skala som utsmyckning, men resten av huset är också gjort av byggmaterial som är återanvänt. Villan på 400 kvadratmeter är byggt lite i taget allteftersom materialet är funnet och återvunnet — det har tagit 40 år.