Nyheter

Rio måste komma i mål

Byggmarknaden är het i Rio de Janeiro. Foto: Hans Cederberg.

Fotbolls-VM i sommar och OS 2016. Rio de Janeiro står inför två gigantiska sportevenemang och arbetet med att rusta staden är i full gång.

Men för att kunna ta emot den enorma mängd människor det handlar om behövs inte bara tillräckligt stora och väl fungerande arenor, bostäder och hotell.

Det handlar om mycket mer än så.

I Rio de Janeiro har arenabyggena, både om- och nybyggnation, stått i centrum. Men som arrangör av världsevenemang som VM och OS krävs så mycket mer. Det behövs genomgripande satsningar på infrastruktur som utbyggd kollektivtrafik, nya vägar, dränering av hela stadsdelar och inte minst att se till så att det finns energi för att kunna hålla hjulen igång. Det handlar om stora satsningar på energianläggningar; gas, olja, el, vattenkraft.

Även om man kan spåra både stolthet och glädje i Brasilien över att man fått äran att arrangera dessa prestigefyllda sportevenemang så har det även funnits massiv kritik. Studenter har protesterat och demonstrerat på Rios gator och torg mot att staten investerar sådana gigantiska summor på något man tycker istället borde ha lagts på bland annat bättre sjukvård och utbildning.

Kritik har också riktats mot att man gynnar privata byggintressen på den fattiga befolkningens bekostnad, centralt belägna favelor (kåkstäder) rivs och det talas om att uppemot 30 000 familjer tvångsförflyttas.

Många befarar också att man är för sent ute, flera infrastrukturprojekt befinner sig fortfarande på planeringsstadiet och det finns en uppenbar risk för att mycket som utlovats inte kommer att bli färdigt i tid. Tidspressen bådar inte heller gott för säkerheten på byggarbetsplatserna. Antalet olyckor har ökat.

Byggfacket i Rio-regionen tar inte direkt ställning när det gäller den generella kritiken som förekommit mot VM- och OS-satsningarna, utan konstaterar att man i första hand ser till sina medlemmars villkor.

– Investeringarna betyder förstås fler arbetstillfällen för våra medlemmar och tidspressen kan också ge oss en möjlighet att förbättra löner och övriga arbetsvillkor.

Det säger Romildo Vicira Da Silva, Director och en av grundarna till byggfacket inom UGT i Rio de Janeiro.

– Dessutom tror vi inte att de pengar som nu investeras i arenor och andra byggen annars skulle ha använts till utbildning eller andra sociala satsningar.

Världens stora byggbolag är förstås på plats i Brasilien för att vara med och slåss om de stora investeringarna på denna tillfälligt mycket heta byggmarknad. När det gäller svensk närvaro representeras den av Skanska som bygger en stor kraftanläggning utanför Rio de Janeiro.

Pamela Collin

Fakta Brasilien

Invånare: Drygt 198 miljoner (2012), 85 % bor i städerna.
Statsskick: Republik, förbundsstat. Dilma Rousset blev Brasiliens första kvinnliga president 2011.
BNP-tillväxt: 4 % (2012)
Arbetslöshet: 7,5 % (2011)
Naturtillgångar: mineraler, vattenkraft, skog. Tillhör världens största producenter av vattenkraft och enorma dammbyggen har förstört naturområden i Amazonas. Gruvdriften är omfattande och mycket miljöförstörande.
Social status: 10-tals miljoner människor bor i kåkstäder (favelas). Cirka en miljon barn lever på gatorna, många är drogberoende. Men Sedan Rio 2009 utsågs till värd för OS har ett omfattande projekt inletts för att få bukt med brottsligheten. Sedan millennieskiftet har mer än 30 miljoner brasilianare lyfts ur fattigdom och landet har fått en växande medelklass. Det är i regionerna kring storstäderna som bygginvesteringar sker. Ett omfattande byggprojekt har inletts där cirka hälften av Rio de Janeiros närmare 600 favelor ska omvandlas till vanliga bostadsområden med kommunal service. Fram till 2020 ska 232 000 hushåll ha fått ett bättre boende.

Fotbolls-VM

Världsmästerskapet i fotboll 2014: Spelas i Brasilien mellan 12 juni och 13 juli 2014.
Arenabyggen: 12 arenor byggs eller byggs om i Brasilien inför fotbolls-VM, bl.a. i Manaus i Amazonas bygger 2000 byggnadsarbetare en ny arena och i Sᾶo Paulo byggs invigningsarenan av 2000 byggnadsarbetare. På finalarenan Maracanᾶ i Rio de Janeiro vann Uruguay i VM 1950. Arenan byggs om av 3000 byggnadsarbetare. 
Dödsolyckor: 7 döda. Tre i Manaus, tre i Sᾶo Paulo och en i Brasilia.

Olympiska sommarspelen 2016:

Det 31:a olympiska sommarspelen kommer att arrangeras i Rio de Janeiro, Brasilien, prelimiärt 5 till 21 augusti 2016. Det blir första gången som ett OS arrangeras i ett sydamerikanskt land, andra gången i Latinamerika (efter Mexico City år 1968).

Friidrotten i OS kommer att avgöras på Joao Havelange stadion i norra Rio. Totalt kommer ytterligare 32 arenor att behövas, varav flera redan är klara, de flesta ligger i södra Rio.