Nyheter

Ritningar används vid rån

Byggnadsritningarna för landets samtliga värdedepåer saknar hemligstämpling och är offentliga för vem som helst att studera. Det visar en granskning genomförd av TT.

Uppmärksamheten kring helikopterrånet i Västberga förra veckan väckte frågor om hur skyddade Sveriges värdedepåer egentligen är. En genomgång som TT gjort visar att ingen av landets 19 privata värdedepåer har klassats som skyddsobjekt hos kommunernas stadsbyggnadskontor.

Anledningen till det är att företagen som äger depåerna inte har begärt att ritningarna ska sekretessbeläggas. Kunskapen om att byggnadsritningarna är offentliga handlingar, lätta för vem som helst att begära ut, synes dessutom vara låg bland bevakningsföretagen.

— Om inte ritningarna över våra lokaler är belagda med sekretess så kommer vi att se till att de blir det. Jag vet inte till hundra procent om de är sekretessbelagda i dag, säger Peter Lindahl, säkerhetschef för Loomis Sverige, till TT.

Stadsbyggnadskontoren kan sekretessbelägga olika bygghandlingar, men däremot inte skyddsklassa värdedepåerna. Enligt TT har bevakningsföretagens branschorganisation Sweguard arbetat i flera år för att depåerna ska få det särskilda skydd som en skyddsklassning innebär. Ett förslag om en ny lag som ska tillåta det bereds just nu i regeringskansliet.