Byggprojekt

RO-Gruppen och Stadsporten satsar på fastigheter i gemensamt bolag

Skogskullen i Alingsås
Tillsammans med arkitektbyrån Wingårdhs utvecklar Meneo Skogskullen – ett nytt kvarter i Alingsås. Bild: Wingårdhs

Bygg- och fastighetsaktörerna RO-Gruppen och Stadsporten, båda med bas i Borås, gör gemensam sak i det nya bolaget Meneo Properties. Ett av Meneo Properties första projekt är bostadskvarteret Skogskullen i Alingsås.

– Som byggkoncern har RO-Gruppen haft en stabil tillväxtresa i 40 år. Nu väljer vi att satsa tillsammans med Stadsporten i en tid då andra växlar ner. Vi är ödmjuka inför tajmingen och stundande lågkonjunktur, men tror fortsatt att projekt med fokus på lokalkännedom, hållbarhet och långsiktighet kommer vara en central del av samhällsutvecklingen, säger Pär Jorstadius, koncernchef för RO-Gruppen och styrelseordförande i Meneo Properties.

– Som privatägt fastighetsbolag sedan 1999 står Stadsporten på en stabil finansiell grund. Vi kompletterar RO-Gruppen på ett bra sätt och ser fram emot en gemensam satsning med det uttalade målet att bygga framtidens hållbara destinationer och mötesplatser, säger Bo Edvinson, vd på Stadsporten om lanseringen av Meneo Properties.

Meneo betyder ny plats, ett namn som sammanfattar ambitionen att utveckla framtidens mötesplatser.

– En bärande idé i vår affär är det lokala, långsiktiga och hållbara. När vi utvecklar bostäder och kommersiella fastigheter gör vi det alltid med en stark lokal förankring, väl grundande i den plats och miljö de befinner sig i, säger Mathias Cejie Olsson, chef för projektutveckling hos Meneo Properties.

Ett av Meneo Properties första projekt är bostadskvarteret Skogskullen i Alingsås. Ett samarbete med arkitektbyrån Wingårdhs som ska byggas helt i trä, med 87 bostadsrätter fördelade på tre huskroppar. Projektet blev valt till årets markanvisning 2021. Det pågår också byggnation av 66 lägenheter i Borås, kallat Brf Ferrum, med endast 3 lägenheter kvar till försäljning. Inflyttning sker hösten 2023. Utöver det utvecklas mark och kommersiella byggrätter i Viared, Brämhult och centrala Borås.