Nyheter

Röforsbron på plats över Arbogaån igen

Imorgon, den 4 juli öppnas Röforsbron för trafik. Efter nästan ett år av arbete står nu den ”nygamla” Röforsbron på plats igen. Trafikverket har bytt ut hela bron som bland annat har fått en ny överbyggnad som ser exakt likadan ut som när den byggdes 1919.

– Renoveringen har flutit på helt enligt planerna sedan byggstarten i slutet av september förra året. Klockan 11.00 den 4 juli släpps trafiken på, säger Trafikverkets projektledare Joakim Holtbäck.

Redan i början av juni kunde gång- och cykeltrafikanter använda Röforsbron som anses vara en av landets kulturhistoriskt mest betydelsefulla betongbroar. Inför trafikstarten kommer också det ursprungliga gjutjärnsräcket som fanns kvar fram till början av 1970?talet att monteras fast.

Förutom själva hantverket och återskapandet av den gamla bron har renoveringen av Röforsbron också varit unik genom att arbetet har utförts med hjälp av BIM-tekniken. Det innebär att all samlad information som tidigare fanns på ritningarna samlas på ett ställe vilket till exempel gör att allt går att visualisera i 3D.

Röforsbron korsar Arbogaån några kilometer uppströms Arboga.