Nyheter

Rost klär hållbar fasad

Bilder: Tema arkitekter.

Det är bostadsbrist i Skellefteå men nu bygger NCC 31 energisnåla hyresrätter med det senaste inom arkitektur – hållbara fasader av oxiderad Cortenplåt.

NCC har fått i uppdrag av Skebo att bygga 31 energisnåla hyresrätter i roströd, oxiderad Cortenplåt. Orden är värd 76 miljoner kronor och de tre husen som uppförs i centrala Skellefteå beräknas stå klara om 18 månader.

Skellefteå får några av Nordens första bostadshus i rostig Cortenplåt. De allra första byggdes nyss i Stockholm, där även nya Arkitekturskolan får Cortenfasad. I Messingen i Upplands Väsby, som inrymmer bland annat gymnasieskola och kulturhus, valde man också detta fasadmaterial.

Cortenplåt är vanligt inom industrin och påminner om tegel i både färg, hållbarhet, hög kvalitet och minimalt underhåll. En legering gör stålet trögrostande och bildar en jämn yta av skyddande rost som hindrar genomrostning. Materialet används idag allt oftare inom arkitektur och design.

Skellefteå har 72 000 invånare och målet är att bli 80 000 till år 2030. Därför gör Skebo sin största satsning på bostäder sedan 1990-talet. Kvarteret Heimdall med 31 lägenheter vid Nygatan och Köpmangatan är ett av dem. Förutom hållbar fasad blir energianvändningen låg.

– Vi gjuter väggar, stommar och trappor på plats istället för att använda prefabricerade delar. Det ger täta, välisolerade hus med bra ventilation. Resultatet blir både energi- och kostnadseffektivt och vi gynnar lokala producenter och leverantörer, säger produktionschef Kurt Nyström på NCC, i ett pressmeddelande.

Energianvändningen beräknas bli 80 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det är hela 50 kilowattimmar lägre än byggreglerna för flerbostadshus i Norrland.

Alla lägenheter blir treor på 80 kvadratmeter, förutom tre tvåor på 60 kvadrat. NCC bygger även parkeringsgarage under husen och en bilfri innergård som höjs en meter för att handikappanpassa entréerna till Skebos befintliga hus runt om. Huset vid Nygatan får en butikslokal på 160 kvadrat.

Tema arkitekter har designat husen. NCC har påbörjat byggarbetet, som är klart i februari 2017.

 

FAKTA

Kvarteret Heimdal

Bostadshus med 31 hyresrätter, varav tre

tvåor och resterande treor om 60 respektive

80 kvadratmeter. Fasad i Cortenplåt, som blir

ett spännandeinslag i stadsbilden.

Byggherre: Skebo.

Byggentreprenör: NCC.

Arkitekt: Tema arkitekter.

Inflyttning: Februari 2017.