Nyheter

”Rot-avdrag dödsstöt för små byggföretag”

Fakturamodellen för rot-avdrag riskerar bli en dödsstöt för små byggföretag. Det anser branschorganisationen Företagarna som blivit nerringda av oroliga byggföretagare.

Som Byggvärlden tidigare berättat finns det en stor oro för den regelförändring för rot-avdrag som väntas ske den 1 juli. Därefter ska köparen av en hantverkstjänst bara betala halva kostnaden till hantverksföretaget, och hantverkaren får sedan själv begära ut den andra halvan direkt från Skatteverket.

Branschorganisationen Företagarna anser att fakturamodellen inte borde tas i bruk.
— Vi får mängder av samtal från oroliga medlemmar som säger att de inte kommer att våga ägna sig åt rot-arbete. De försätts i en situation där de inte kan kontrollera vilka risker de tar, säger Annika Fritsch, skatteexpert på Företagarna, till Byggvärlden.

Hon pekar på att det finns en mängd osäkerhetsfaktorer för byggare som vill ägna sig åt rot-uppdrag enligt den kommande modellen. Bland annat risken att köparen inte har koll på begränsningarna som finns och i slutänden inte får rätt till skatteavdrag. Fakturan ska dessutom vara betalad av kunden innan ersättning i sin tur betalas ut från Skatteverket. En tvist eller utebliven betalning kan bli ödesdiger för ett litet byggföretag, menar Fritsch.

I ett debattinlägg i Dagens Industri kräver hon och Företagarnas chefsekonom Lars Jagrén att köparen borde betala hela kostnaden till byggföretaget och därefter själv begära ut halva summan från Skatteverket. Risken är annars överhängande att rot-avdraget inte blir den stimulans av byggmarknaden som regeringen vill ha.

— Alla byggföretagare vi pratat med är positiva till att rot-avdraget införs, därför är det angeläget att hitta lämpligare metoder än fakturamodellen, säger Fritsch.