Nyheter

Rotavdraget bara för rika

Lisa Gunnarsson vill glasa in sin veranda och förnya sitt värmesystem – men har inte råd. Och rot-avdrag är inte att tänka på. <br></br> — Rot gynnar folk som har en hög inkomst och lever i tvåsamhet. Själv är jag student och ensamstående mamm

Lisa Gunnarsson bor i ett litet hus i samhället Gemla, mellan Växjö och Alvesta. Huset har hon haft i några år och har stora planer på hur huset kan rustas upp.

— Både verandan och garaget behöver renoveras men det viktigaste är att värmesystemet förnyas. Just nu eldar jag med ved och det är väl mysigt men inte så effektivt, säger hon.

Problemet för Lisa är att hon just nu är student. Hon har 1,5 år kvar på sjuksköterskeutbildningen och är dessutom ensamstående mamma. Därför är ekonomin inte anpassad för stora utlägg. Att använda sig av rot-avdrag för att minska på utgifterna, hade varit välkommet, men för Lisa Gunnarsson är det inte aktuellt.

— Just nu kan jag inte få sig rot-avdrag eller banklån. Men även när jag börjat jobba igen så kommer jag inte att tjäna tillräckligt för att uppnå maxbeloppet på flera år, säger hon.

Kunder som vill ta del av det maximala skatteavdraget på 50 000 kronor per person och år, måste tjäna minst 25 000 kronor i månaden. Om kunden har lån måste inkomsten vara ännu högre. Lisa Gunnarsson reagerar på att det gynnar en viss del av befolkningen.

— Detta irriterar mig. Om jag förstått det hela rätt så kan du inte göra rot-avdrag om du vill renovera hyresrätten du bor i, men om du däremot vill fixa din lyxvilla i Spanien så går det bra. Och vilka är det som bor i hyreshus och vilka köper hus i Spanien. Det förstår man att det är bara vissa som gynnas av systemet, säger hon.

Men om rot-avdragen leder till nya jobb inom byggsektorn så är väl det bra?
— Det är suveränt. Men de som har rätt till rot idag är väl de som till stora delar skulle ha råd att renovera ändå, utan avdrag. Men de som sliter med låga inkomster och som verkligen skulle behöva detta får ingen hjälp.

Och hur tänker du kring dina renoveringsprojekt. Vad ska du göra?
— Jag avvaktar. Om 1,5 år är jag klar med utbildningen och sedan får jag förhoppningsvis en fast tjänst. Då tänker jag att jag kan använda mig av rot för det är väl kvar då får man hoppas.