Nyheter

”Rotavdraget har gett oss mycket mer jobb”

Företagen gillar rotavdraget, som nu funnits i ett år. Det visar en ny undersökning som byggsektorns arbetsgivarorganisationer ligger bakom.

Rickard Deler driver Deler måleri, ett företag i Stockholm med 45 anställda. Och han hyllar reformen som infördes för ett år sedan.

– Rotavdraget har gett en helt ny marknad och det har gett oss mycket mer jobb, säger Rickard Deler.

Regeringen hade två syften: att öka sysselsättningen i branschen och att göra svarta jobb vita. Och åtta av tio företag i undersökningen anser att fler jobb utförs vitt i dag.

– Inom vår bransch tror jag det haft väldigt stor betydelse, måleriföretagen hade knappt privatpersoner som kunder tidigare, säger Rickard Deler.

Byggarbetsgivarna hoppas att avdraget permanentas och inte bara blir en konjunkturstimulator.

– Rotavdraget har bidragit till ökade skatteintäkter, säger Björn Wellhagen på BI.

Reglerna kring rotavdraget har debatterats och kritiserats. Men 75 procent av företagen i undersökningen anser att det går bra att hantera fakturamodellen.

– Det är inga problem alls, det gäller bara att vara noggrann. Och vi har fått god hjälp från Målaremästarna med formulär att fylla i, säger Rickard Deler.

70 procent av företagen använder skriftliga avtal med så kallad rotklausul.

— Det är viktigt att använda skriftliga avtal mellan parterna vid köp av ett byggnadsarbete, det underlättar för såväl kund som utförare, säger Björn Wellhagen.