Nyheter

Rymdisolering <br></br> av hus testas

AB Bostaden utvärderar ett supertunt isoleringsmaterial inspirerat av materialet i de amerikanska rymddräkterna. Målet är att slippa den vanliga fasadrenoveringen bostadsbolagets gamla hus ska energieffektiviseras.

Allmännyttiga AB Bostaden i Umeå behöver renovera sina gamla miljonprogramshus. Alternativet att lägga på en halvmeter tjock tilläggsisolering och behöva byta fasad lockar inte. Fastighetsbolaget har därför valt att testa tre andra isoleringsmaterial för att hitta nya, tunnare alternativ.

Ett av dem, Thermo Reflekt, bygger på samma lösning som Nasa använde sig av när de tog fram material till de amerikanska rymddräkterna.

Enkelt beskrivet består det av luftfylld bubbelplast med en ljusreflekterande aluminiumfilm på varje sida. Den stillastående luften i bubbelplasten isolerar medan den reflekterande filmen skyddar mot strålningsförluster. De andra materialen är en tunn vakuumisolering samt en ny typ av tunn mineralullsisolering.

De tre isoleringsmaterialen ska testas under mars månad i ett samarbete med Umeå universitet, Umeå kommun, OF-Bygg samt de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation Sabo.

— Vi har byggt fyra små friggebodar där isoleringsmaterialen ska få visa vad de klarar, säger Ulf Parkle, ansvarig för nyproduktion på AB Bostaden.

Tre friggebodar har isolerats med de olika materialen och ska jämföras med en fjärde bod som isolerats med vanlig mineralull. Under ett par veckor kommer sedan friggebodarna att värmas upp och övervakas. Forskare från Umeå universitet kommer bland annat att mäta täthet och temperatur. Om försöket faller väl ut kan de nya materialen komma att användas när Bostaden ska renovera sina miljonprogramshus.

— Vi tror att det blir billigare och enklare att isolera från insidan jämfört med att tilläggsisolera fasaden från utsidan, säger Ulf Parkle.