Nyheter

Ryskt diplomathus sålt

Det ryska diplomathuset på Lidingö såldes på tisdagen på exekutiv auktion för 20,5 miljoner kronor.

”Den genomförda auktionen utgör ett skriande brott mot normer i folkrätten”, skriver den ryska ambassaden på sin hemsida.

Efter flera turer har Kronofogden nu lyckats sälja det ryska diplomathuset på Kostervägen på Lidingö. En privat köpare bjöd 20,5 miljoner kronor på exekutiv auktion för fastigheten som var värderad till 10,5 miljoner kronor.

–       Det var cirka 50-60 personer i salen, men 5-6 stycken som var med i budgivningen, berättar kronofogde Filip Håkansson, som agerade auktionsförrättare.

När fastigheten var ute till försäljning hösten 2012 var den värderat till 62 miljoner kronor.

–       Att huset var lägre värderat nu beror på att köpet är förenat med vissa risker. Köparen kan begära hjälp av Kronofogden med avhysning av hyresgästerna, men den diplomatiska immuniteten gör att det kanske inte går att genomföra en sådan.

Den private köparen, som är från Södertälje, verkar inte ha några direkta planer på att kasta ut de boende.

–        Vill de stanna kvar så får de betala hyra som alla andra, säger han till Fastighetssverige.

Tvångsförsäljningen av huset, som ägs av den ryska federationen, bottnar i en ekonomisk tvist mellan Ryssland och den tyske affärsmannen Franz Sedelmayer. I början av 1990-talet fick han sina tillgångar konfiskerade av den ryska federationen när Sovjetunionen upplöstes. Han har stämt Ryssland på stora belopp. Genom en försäljning av fastigheten kan skulden regleras.

Från ryskt håll ser man försäljningen som ett brott mot folkrätten.

”Den genomförda auktionen utgör ett skriande brott mot normer i folkrätten. Själva auktionen påminner faktiskt om någon spekulationsoperation, eftersom till och med Kronofogdemyndigheten förklarat att den inte kan garantera fysiskt tillträde till byggnaden”, skriver ambassaden på sin hemsida.

Man hänvisar också till Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser från 1961 där det står att beskickningslokal skall vara okränkbar: ”Beskickningslokal, dess inredning jämte övrig egendom som finns där liksom beskickningens fortskaffningsmedel får ej bli föremål för husrannsakan, rekvisition, beslag eller exekutiva åtgärder”.

 

Susanne Bengtsson