Nyheter

S vill slopa avgift <br></br> för hyreshus

Slopade fastighetsavgifter för hyreshus och fler bostadsområden med blandade boendeformer. Det föreslår socialdemokraternas arbetsgrupp som fått i uppdrag att förnya partiets bostadspolitik.

Det rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ägare till hyreshus betalar en fastighetsavgift på högst 1 200 kronor per lägenhet och år, en avgift som ersatte den tidigare fastighetsskatten. Men nu vill socialdemokraternas arbetsgrupp ta bort avgiften för hyreshus.

Gruppen vill också att fler bostadsområden ska ha blandade upplåtelseformer, samt att lagstiftningen skärps så att det ställs krav på att kommunerna har fler bostäder för nytillkomna på bostadsmarknaden — till exempel flyktingar och ungdomar.

Dessa åtgärder hoppas arbetsgruppen på sikt skulle leda till lägre boendekostnader för hyresgäster och att boendesegregationen motverkas.

— Det måste ju vara rimliga boendekostnader för människor, så att man har en möjlighet att efterfråga det man har behov av, säger Carina Moberg (s), som leder arbetet, till Ekot.