Så är bostadsläget – analys av Sveriges 50 största kommuner

Så är bostadsläget – analys av Sveriges 50 största kommuner
Foto: Getty images

 

Stockholm står för det största raset vad gäller byggstartsvolym av nya bostäder. Tappet det senaste året motsvarar drygt 6 miljarder kronor.

Detta enligt statistik från Sverige Bygger, som har analyserat bostadsläget i landets 50 största kommuner, både utifrån det totala antalet byggstarter och projekteringsstarter men också i relation till folkmängd.

– Nacka är en kommun som är med på alla topplistor och utmärker sig nästan oavsett hur man vrider och vänder på byggandet av nya bostäder, konstaterar Peter Åhs, marknadschef på Sverige Bygger.

Sverige Bygger har valt att analysera läget i landets 50 största kommuner, sett till befolkning (se statistik längre ner på sidan). Dessa kommuner står tillsammans för drygt 6 miljoner invånare vilket motsvarar ca 60 procent av hela landets befolkning. Sett till befolkningsökningen står dessa kommuner för 68 procent av ökningen mellan 1 januari-30 juni 2018 (källa: SCB).

Ser vi till byggandet av nya bostäder står de 50 största kommunerna för ca 75 procent av alla byggstarter i Sverige.

Stockholm brukar vara självklar etta på listan över de största kommunerna utifrån total byggstartsvolym, och så sent som för ett år sedan innehade staden också förstaplatsen. Stockholm stads byggstarter har rasat med över 50 procent de senaste 12 månaderna jämfört med föregående 12 månader. Även om det är jämfört med en byggboom så är raset väldigt kraftigt.

Göteborgs stad har däremot haft en positiv utveckling och toppar nu listan över byggstartsvolym för nya bostäder (tabell 1).

– Noterbart är att sju av kommunerna på den topplistan också är med bland de tio folkrikaste. Lund, Nacka och Täby är de kommuner som slår sig in på topp 10-listan utifrån byggstartsvolym nya bostäder trots att de ligger på plats 12, 16 respektive 32 sett till befolkningsmängd, konstaterar Peter Åhs, marknadschef på Sverige Bygger.

Fyra av topp 10-kommunerna med störst ökning av byggstartsvolym de senaste 12 månaderna (tabell 2) är från Stockholms län. Dessa är Sigtuna, Sollentuna, Nacka och Täby.

Även när det gäller kommuner som haft den största minskningen av byggstartsvolymen de senaste tolv månaderna (tabell 3) finns flera Stockholmskommuner med, utöver Stockholm även Sundbyberg, Solna och Tyresö.

Sigtuna är den kommunen med minst befolkning bland de 50 största, men som byggt bostäder för mest per capita under de senaste 12 månaderna (tabell 4).

– Nacka är en kommun som är med på alla topplistor och utmärker sig nästan oavsett hur man vrider och vänder på byggandet av nya bostäder. Av de 11 ”smickrande” topp 10-listorna är Nacka med på samtliga, säger Peter Åhs.

Blickar man längre fram och ser till projekteringsstadiet istället för byggstadiet så toppar Stockholm listan (tabell 5). Sett till planer på framtida nya bostäder, som i någon form gått in i projektering de senaste 12 månaderna, är Stockholm stad i en klass för sig.

Men frågan är, enligt Peter Åhs, om de omfattande planerna kommer att byggstartats inom en rimlig framtid, eller om det blir en större andel där planerna ändras, pausas eller flyttas framåt på grund av det osäkra läget på marknaden.

Sett till de tio kommuner som har störst ökning av projekteringsstartade nya bostäder finns hela sex kommuner från Stockholms län med (tabell 6), och räknar man per capita (tabell 8) finns hela sju kommuner från Stockholms län med bland topp tio.

–  I Järfälla finns mycket planer och det är den kommun där det skett störst ökning (tabell 6).  Allt kommer kanske inte att realiseras i byggstarter då vissa större projekt är fortsatt osäkra, men det ser onekligen ut att bli en byggboom lokalt i Järfälla framöver.

Uppsala är en kommun som utmärker sig på flera sätt. I Uppsala har det varit byggboom på nya bostäder den senaste tiden, och de senaste 12 månaderna ligger kommunen på 10:e plats räknat till byggstartsvolym per capita. Men både byggstartsvolym, och inte minst projekteringsstartad volym nya bostäder, har minskat rejält.

– Uppsala toppar listan över kommunerna med störst minskning av projekteringsstarter av nya bostäder (tabell 7). Detta samtidigt som Uppsala är med på alla topplistor över utbud av både nya och befintliga lägenheter gör att osäkerheten framåt är stor även i Uppsala. Trots detta finns planer på nya bostäder i Uppsala för flera miljarder, men det är betydligt mindre projekteringsstarter än för 12 månader sedan.

Det är relevant och intressant att även ta en titt på utbudet av begagnade lägenheter (succession, källa: Booli.se). Slår man ihop utbudet av befintliga och nya lägenheter toppar Stockholm, följt av Göteborg och Uppsala (tabell 5). I relation till folkmängden finns däremot det största utbudet i Sundbyberg.

– Medelinkomsten är högre i de kommuner där det har byggts mer, där det finns ett större utbud av nya lägenheter samt större planer på fler nya bostäder, säger Peter Åhs, marknadsansvarig på Sverige Bygger.

– Det är intressant att se att det är i och kring Stockholm som det största utbudet av lediga lägenheter finns per tusen invånare. Det är ju också i och kring Stockholm nyproduktionen av bostäder minskat kraftigt det senaste året, konstaterar Peter Åhs.

En annan intressant detalj är att åtta av topp-10-kommunerna har en medelinkomst som ligger över rikssnittet och över snittet för de 50 största kommunerna. Medelinkomsten för dessa topp 10 kommuner är 344 925 kronor vilket kan jämföras med en medelinkomst på 300 038 kronor i riket och 302 649 kronor för de 50 största kommunerna.

– Vi har inte gjort någon djupare analys av relationerna mellan medelinkomst och nyproduktion av bostäder per kommun men vid en snabb titt framgår i alla fall att medelinkomsten är högre i de kommuner där det har byggts mer, finns större utbud av nya lägenheter samt finns större planer på fler nya bostäder. Beroende på vilken data vi tittar på ligger medelinkomsten i dessa kommuner mellan 7–13 procent högre än landets medelinkomst.

 

FAKTA:

Vi har valt att titta på byggstatistik från landets största projektdatabas (Sverige Bygger), befolkningsstatistik från SCB och utbud av nya och begagnade lägenheter som fanns till salu i augusti 2018, enligt statistik från Booli.se.

Byggvärlden presenterar statistik och ranking av topp-10 bland de 50 största kommunerna. Det går att beställa topp-50-listorna och få underlaget i en Excelfil utan kostnad på: https://www.sverigebygger.se/bostadsbyggandet

Byggstartsvolym nya bostäder sep 2017-aug 2018,

Ranking, topp 10 av 50 största kommunerna utifrån total byggstartsvolym

 

Ranking

Kommun

Folkmängd

Folkökning

Mkr Byggstart

Mkr Byggstart

Förändring

 

jan-juni 2018

sep16-aug17

sep17-aug18

Mkr Byggstart

1

Göteborg

567 337

3 298

8 824

9 549

725

2

Stockholm

955 397

5 636

11 655

5 530

-6 125

3

Malmö

336 226

2 593

5 868

4 520

-1 348

4

Uppsala

221 551

1 637

3 790

2 834

Relaterade artiklar

Ukrainakriget ger svårt prognosläge
Byggandet inom industrisektorn växer
Byggmarknaden 2022 – prognos med Tor Borg
Bostadsbyggandet har ökat med 43 procent