Nyheter

Så är chefen Johan Karlström

Johan Karlström. Foto: Marie Bergström.

Snabb, tydlig men gillar inte att småprata. Så beskrivs Skanskas koncernchef Johan Karlström av sina medarbetare i ett chefstest som tidningen Chef genomfört.

I sitt återkommande Chefstest gör tidningen Chef anonyma intervjuer med medarbetare till höga chefer inom svenskt näringsliv för att ta reda på hur de verkligen är.

I senaste numret av tidningen är det Johan Karlströms tur.

Där beskrivs han som snabb, otålig och tydlig. Däremot är han inte den som stannar till vid kaffemaskinen för att småprata. I intervjuer med medarbetare framgår det också att han brinner för personlig utveckling, både sin egen och andras.

”Det som är utmärkande för honom är energinivån, det sprudlar av energi runt honom. Han gillar att det går fort. Som medarbetare kan det vara kul men också jobbigt ibland. Hans otålighet skapar driv, men också en del frustration” säger en medarbetare som intervjuats.

En annan nära medarbetare konstaterar att Skanskachefen ställer höga krav på sin omgivning.

”Det är en viss typ av människor han jobbar med. Man ska vara väldigt på själv, alert och snabb. När han släpper en puck i ditt knä måste du säga antingen att du inte kan leverera snabbt eller så måste du göra det direkt. Det är speciellt. Han involverar gärna, men då är det höga krav. Man måste kunna argumentera för sin sak.”

Johan Karlström får högt betyg i chefstestet, 29 poäng av 40 möjliga. Det är högre än både Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C).

Så här kommenterar Karlström själv chefstestets utfall: ”Det finns flera likheter med andra utvärderingar jag fått genom åren. Ledarskapsfrågor är mycket intressant och oerhört centralt för ett företag som Skanska.”