Nyheter

Så blev fult kontor snyggt

Nackdel: arbetsplatsen vinner tävlingen ”Årets fulaste kontor”. Fördel: vinsten – en total renovering.

Titta på före-bilden. En så usel arbetsmiljö skulle du förmodligen inte acceptera om det så gällde ditt hem. Människan har ju inte ens en riktig stol att sitta på, inget stöd för underarmarna, måste titta upp på skärmen. Överallt hänger stora klasar av sladdar och samlar damm.

Det här har varit verkligheten för polisens utredningsjour på Södermalm i Stockholm. Här, i två rum fulla med saker, jobbar 18 personer treskift med polisanmälningar och frihetsberövade personer.

Till slut stod Therese Johansson inte ut längre. Hon är chef för Utredningsjouren och fattade beslutet att skicka in en bild på sitt bedrövliga kontor till tävlingen ”Årets fulaste kontor”, som tidningen Elle Interiör och arbetsplatsförbättrarföretaget Struktur arrangerar.

Och drömmen om en bättre arbetsmiljö för sina medarbetare gick i uppfyllelse. Fullblodsinredaren Linda Tufvason med team från Struktur har renoverat arbetslokalerna från topp till två. Ljusa, rena ytor, alla sladdar prydligt undanorganiserade.

Så här motiverade juryn sitt val:

Polisen vid Utredningsjouren på Södermalm har en tuff arbetssituation.
Ständig informationshantering, ansvar för utsatta människor och en strid ström av besökare kräver en trivsam och strukturerad arbetsmiljö.
Dagens situation med trånga och kaosartade arbetslokaler är ohållbar för personalen.

Årets jurybestod av Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister, Jan Carlzon, direktör, Eric Sjöström, chef för Kulturhuset i Stockholm, Karin Mamma Andersson, konstnär, Svante Öquist, chefredaktör Elle Interiör, Sture Nilsson, vd Struktur och juryns ordförande med utslagsröst.

Andraplatsen går till Team Aktiv Rehab – en sjukgymnastikmottagning och tredjeplatsen till Silva Sweden, som säljer sport- och outdoorutrustning. Andra- och tredjeplatsen vinner varsin konsultation med Strukturs konsulter.