Nyheter

Så blir betongen långlivad

Nya tillsatser ger betong dubbelt så långt liv. Det kan spara såväl miljardbelopp som människoliv tror forskarna som hämtat inspiration från glassfabriker.

Forskare vid amerikanska Nist, National Institute of Standards and Technology, har utvecklat en ny metod som i bästa fall kan fördubbla livslängden för betong. De blandar nanostora tillsatser i betongen för att hindra vägsalterna från att tränga in och orsaka sprickor som försvagar exempelvis broar, skriver Ny Teknik.

Tidigare försök att förlänga betongens livslängd har gått ut på att tillverka tätare, mindre porös betong. Enligt Nist-forskarna har dessa konstruktioner dessvärre haft en ökad tendens att spricka. Därför har de istället gått in för att ändra viskositeten i betongen så att det går långsammare för salterna att ta sig in.

— Att simma i en pool med honung går långsammare än att i en pool med vatten, konstaterar forskaren Dale Benz.

Gruppen inspirerades av livsmedelsindustrins tillsatser och har bland annat testat förtjockningsmedel som normalt används i salladsdressingar och glass. De molekylerna visade sig dock vara för stora. Bäst fungerade molekyler mindre än 100 nanometer.

Forskarna hoppas att den nya patenterade metoden ska spara många miljarder dollar i minskat underhåll samtidigt som man minskar risken för katastrofer där människoliv går till spillo. Det gäller dock att kunna tillverka den tåligare betongen industriellt till en rimlig kostnad.

Charlotta von Schultz / Ny Teknik

Ny Tekniks hemsida