Nyheter

Så blir Malmös nya konsthögskola

Båghallarna byggs om till Konsthögskola. Sorgenfri. Bild: Sydark Konstruera

Nu drar ombyggnaden av Båghallarna i Sorgenfri igång, så att Konsthögskolan kan flytta in. 

På torsdagen beviljade stadsbyggnadsnämnden bygglov.

Konsthögskolan har sedan 1995 bedrivit en framgångsrik verksamhet i Malmö. I juni förra året stod det klart att Mellersta Förstadsskolan, där Konsthögskolan huserar idag, behövs som grundskola. Stadens ambition är att ett nytt campus ska byggas i Malmö som samlar både Konsthögskolan, Musikhögskolan och Teaterhögskolan.

I väntan på att det blir klart har Konsthögskolan erbjudits lokaler i bland annat Båghallarna i Sorgenfri, ett område i stark förvandling som när det är färdigbyggt kommer att rymma 2 500 nya bostäder, 2 000 arbetsplatser, en skola, torg och parker.

Båghallarna, som tidigare fungerade som bussgarage, är en viktig del i områdets karaktär. Ombyggnaden av Båghallarna innebär bland annat att garageportarna ersätts med glaspartier. Även de södra och östra fasaderna förses med glaspartier. De putsade ytorna ska återskapas till ursprunglig kulör. Invändigt byggs bland annat projektrum, ateljéer, verkstäder och fotostudio.

Båghallarna ska vara inflyttningsklara vår/sommar 2018, så att verksamheten kan vara igång till terminsstarten på hösten.